O elevă de la Naţional, locul I la o sesiune de comunicări ştiinţifice

miercuri, 01 august 2018, 01:50
2 MIN
 O elevă de la Naţional, locul I la o sesiune de comunicări ştiinţifice

O elevă care a reprezentat Colegiul Naţional din Iaşi la Sesiunea naţională de referate şi comunicări ştiinţifice ale elevilor din învăţământul liceal, la disciplina Istorie, a reuşit să impresioneze juriul cu lucrarea sa, obţinând astfel locul I pe ţară. La competiţie au fost înscrise 48 de lucrări, acestea fiind prezentate de către fiecare elev care a conceput lucarea. 

Competiţia naţională s-a desfăşurat în perioada 26-28 iulie la Colegiul Naţional „Moise Nicoară“ din Arad, eleva Tamara Bivol, coordonată de către prof. dr. Adriana Radu, prezentând o lucrare care are ca temă Unirea Basarabiei reflectată în presa românească şi rusească. „Astăzi, pentru că venind din Basarabia la studii la Iaşi, trebuie să trec o graniţă, s-a născut în mine o dorinţă puternică de a demonstra adevărul istoric: că pe cele două maluri ale Prutului trăieşte o populaţie care simte şi gândeşte la fel, o populaţie unită sufleteşte care mai ai nevoie de un imbold pentru a realiza marele vis de a trăi împreună, indiferent de forma pe care ar îmbrăca-o în zilele noastre“, a motivat eleva în cadrul discursului său.

În lucrarea prezentată, eleva a analizat rolul propagandei în Basarabia în anii 1917 – 1918, apoi a realizat mai multe studii comparative referitoare la modul în care a fost reflectată în presă intrarea armatei române în Basarabia, activitatea Sfatului Ţării şi a încheiat prin evidenţierea faptului că ideile propagandei ruseşti se propagă şi astăzi în societate. Principalele publicaţii studiate au fost „Viaţa Basarabiei“, „Cuvânt din Basarabia“, „Adevărul“, „Cuvântul Moldovenesc“, „Evenimentul“, „Mişcarea“, „Opinia“, dar şi bibliografie de specialitate şi documente istorice. 

 

 

Comentarii