O fotografie cu un băieţel culcat pe jos într-un spital britanic îl încurcă pe Johnson

marți, 10 decembrie 2019, 18:28
2 MIN
 O fotografie cu un băieţel culcat pe jos într-un spital britanic îl încurcă pe Johnson

Cu trei zile înainte de alegerile legislative, premierul britanic Boris Johnson a fost pus în încurcătură, luni, de publicarea unei fotografii cu un copil care aşteaptă să i se acorde îngrijiri culcat pe jos într-un spital, fotografie ce ilustrează problemele din sistemul public de sănătate britanic după ani de austeritate impusă de conservatori, informează AFP.

Fotografia cu Jack s-a aflat pe prima pagină a tabloidului de stânga Daily Mirror: băiatul de patru ani, ce prezenta simptomele unei pneumonii, a fost adus cu ambulanţa la secţia de urgenţe a unui spital din Leeds (nordul Regatului Unit), apoi obligat să aştepte mai multe ore culcat pe jos pe un palton, pentru a fi examinat.

O experienţă atât de traumatizantă pentru mama copilului, încât aceasta va vota pentru prima dată pentru laburişti, după cum a declarat ea cotidianului, care duce o campanie împotriva tăierilor bugetare din serviciul de sănătate (NHS), miză majoră a campaniei electorale, alături de Brexit.

“Sunt supărată pe lipsa de finanţare şi lipsa de paturi, pentru că îi afectează pe copiii noştri”, şi-a exprimat nemulţumirea Sarah Williment. Fiul ei, care a trebuit să aştepte apoi alte cinci ore pe o targă, a fost în final diagnosticat cu gripă şi angină.

Conservatorul Boris Johnson a reacţionat la postul de radio LBC, dând asigurări că “empatizează mult cu cei care au avut o proastă experienţă (cu NHS)” şi a prezentat scuze, reiterând în acelaşi timp promisiunea din campanie de a investi masiv în acest sistem.

Mai târziu, premierul a luat telefonul mobil al unui jurnalist al televiziunii ITV, care îl intervieva şi încerca să-i arate fotografia cu copilul, pentru a clarifica problema. Potrivit imaginilor cu interviul publicate pe Twitter, Boris Johnson a restituit în final mobilul, după ce s-a uitat la fotografia “îngrozitoare” şi cerându-şi din nou scuze.

Liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, a profitat de ocazie pentru a-l ataca. “Au avut la dispoziţie nouă ani (anii în care conservatorii s-au aflat la putere) pentru a finanţa NHS cum trebuie. Un copil care primeşte îngrijiri pe jos constituie o ruşine pentru societatea noastră”, a declarat Corbyn într-un discurs înflăcărat la Bristol, sud-estul Regatului Unit.

Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, s-a declarat “îngrozit” la BBC şi a dat asigurări că doreşte să amelioreze situaţia NHS. Deplasându-se luni după-amiaza la spital, Leeds general Infirmary, el a fost huiduit la plecare de un mic grup de manifestanţi, care strigau “să vă fie ruşine”. AGERPRES

Comentarii