O mamă întoarsă din străinătate încearcă să-şi ia copiii de la fostul soţ. A obţinut doar un program de vizită

miercuri, 24 august 2022, 01:50
3 MIN
 O mamă întoarsă din străinătate încearcă să-şi ia copiii de la fostul soţ. A obţinut doar un program de vizită

La trei ani după divorţ, doi foşti soţi s-au întâlnit din nou în instanţă. Iniţial, copiii rămăseseră în grija tatălui, mama plecând în străinătate. Acum, femeia şi-a cerut copiii înapoi, motivând că tatăl nu ar avea grijă de ei. Instanţa a acceptat doar un program de vizită.

Căsătorită şi având trei copii, Alina C. a decis în 2018 să plece la muncă în străinătate. Soţul, Costel B., s-a opus, mai ales că cel mai mic dintre copii avea doar doi ani. Soţii nu au putut cădea de acord. Femeia a dat o declaraţie că lasă copiii în seama tatălui, acesta fiind perfect capabil să-i îngrijească şi a plecat. Un an mai târziu, căsnicia era destrămată. Instanţa a lăsat copiii tot tatălui, în Todireşti, mai ales că mama nu se afla în ţară, iar femeia a fost obligată să plătească o pensie alimentară în cuantum de o jumătate din salariul minim pe economie.

În urmă cu două săptămâni, Alina C. s-a adresat însă Judecătoriei Paşcani, cerând încredinţarea minorilor. Ea a invocat faptul că mezinul familiei se afla în grija unei mătuşi, separat de fraţi, care erau la rîndu-le îngrijiţi de alte rude. Copiii ar fi avut deficienţe de învăţare şi vorbire şi erau subnutriţi, iar copilul mijlociu avea viermi. Concluzia mamei a fost că tatăl nu se îngrijeşte corespunzător de copii, fiind necesară emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care minorii să fie preluaţi de urgenţă de către mamă. Femeia închiriase un apartament în Iaşi, pentru a le asigura copiilor cele mai bune condiţii. În replică, apărătorul lui Costel B. a arătat că timp de patru ani, cât a fost plecată, femeia nu a avut impresia că minorii s-ar afla în vreun pericol iminent. Într-adevăr, la îngrijirea copiilor au participat şi alte rude, pentru că tatăl a muncit în permanenţă. Fiica cea mare era premiantă, doar unul dintre copii întâmpinând dificultăţi din cauza unei tulburări de tip anxios.

În cursul cercetării judecătoreşti, magistraţii au constatat că nu se putea spune nici că mama şi-ar fi părăsit copiii. Ţinuse legătura zilnic cu minorii, cărora le cumpărase şi telefoane. Când revenise temporar în ţară, putuse să-şi vadă copiii doar cu greutate, din cauza opoziţiei fostului soţ. Audiată de judecători, fata mai mare, în vârstă de 11 ani, şi-a amintit de o singură vizită a mamei în cei patru ani trecuţi de la plecare. Judecătorii nu au putut găsi niciun motiv care să impună scoaterea copiilor din grija tatălui. Locuinţa era spaţioasă şi bine îngrijită, tatăl se implica în activitatea şcolară a copiilor, iar fata nu voia să se mute la mama sa. Judecătorii au luat în calcul şi faptul că ne aflăm deja în luna august, în prag de nou an şcolar, nefiind în interesul copiilor să le fie schimbat brusc domiciliul şi şcoala. Prin urmare, magistraţii au decis ca minorii să rămână în continuare în grija tatălui. Luând însă în calcul tensiunile existente între cei doi foşti soţi, judecătorii au stabilit un program detaliat de vizite, astfel încât mama să poată menţine legătura cu minorii. Sentinţa Judecătoriei Paşcani a fost atacată de Alina C. cu apel, dosarul aflându-se pe rolul Tribunalului.

Comentarii