De Sănătate

Punem punctul pe știi

Campanie de donare de sânge:

O oră din timpul tău poate salva viaţa unui copil sau a unei persoane care suferă de cancer!

miercuri, 09 mai 2018, 08:14
10 MIN
 O oră din timpul tău poate salva viaţa unui copil sau a unei persoane care suferă de cancer!

”Sunt prea ocupat(ă)”! Acesta este unul dintre motivele principale pentru care mulţi evită să meargă să doneze sânge. Trebuie ştiut însă că procesul de donare de sânge durează aproximativ o oră, iar transfuzia în sine nu ţine mai mult de 7 – 10 minute. Merită să pierdeţi o oră pentru a slava o viaţă? Alăturaţi-vă campaniei iniţiată de Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi. Să donezi sânge, nu te costă nimic. Gândeşte-te că ora pierdută la centrul de transfuzii poate însemna şansa la viaţă pentru un copil, un tânăr sau un adult care îţi poate fi părinte ori bunic. Află din articolul următor unde şi în ce condiţii poţi dona sânge.

Proiectul ”Donează sânge! Fii erou!” iniţiat de Societatea Studenţilor Medicinişti  Iaşi organizează o nouă campanie de strângere de donatori de sânge care se va desfăşura până pe 11 mai. Particularitatea acestei campanii este desfăşurarea la nivel naţional, simultan în 11 oraşe din România: Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Sibiu, Craiova, Tîrgu-Mureş, Oradea, Constanţa şi Galaţi, care s-a alăturat de curând acestei campanii.

„Efortul nostru este constant de-a lungul anului şi în afara campaniilor şi încercăm să facem cunoscut în cadrul populaţiei importanţa actului donării, sângele fiind folosit atât în cazuri acute (intervenţii chirurgicale pentru politraumatisme), cât şi în cazuri cronice (pacienţi cu anumite boli hematologice). Prin munca noastră încercăm să ducem România la un nivel european în ceea ce priveşte procentul de donatori din populaţie astfel să devenim un model demn de urmat. Avem nevoie de tot ajutorul şi susţinerea cu care ne puteţi întâmpina”, subliniază organizatorii acestui proiect extins la nivel naţional, Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi (SSMI).

Cei care doresc să doneze pot merge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi (cum urcaţi de la Spitalul Sf. Spiridon spre Direcţia de Sănătate Publică Iaşi), începând cu ora 8.30, până la 13.30. Cei interesaţi pot de asemenea afla mia multe detalii despre campanie accesând https://www.facebook.com/events/2016152298704030/.

Motive pentru care oamenii nu donează sânge

* ”Sunt prea ocupat(ă)!” Acesta este unul dintre motivele principale pentru care mulţi evită să meargă să doneze sânge. Trebuie ştiut  însă că procesul de donare de sânge durează aproximativ o oră, iar transfuzia în sine nu ţine mai mult de 7 – 10 minute. Gândeşte-te însă că  oră din timpul tău poate salva viaţa unui copil sau a unei persoane care suferă de cancer!

* Nu îmi plac acele/ Îmi este frică de ace/ Îmi este teamă să donez sânge. Aproape toată lumea are aceeaşi impresie înainte să doneze sânge. Totuşi, majoritatea donatorilor îţi vor spune că vei simţi doar o uşoară înţepătura, iar în mai puţin de 10 minute transfuzia sanguină s-a încheiat şi vei putea să îţi rezervi câteva minute de odihnă. Dacă îţi faci timp şi curaj să donezi, te vei întreba de ce ai ezitat atâta vreme să donezi sânge.

* Nu m-a întrebat nimeni dacă vreau să donez sânge/ Nu am ştiu că pot să donez sânge. Considera că tocmai ai fost întrebat! Pur şi simplu, nu există altă metodă de a asigura unităţile de sânge din spitale, decât prin donaţia ta şi a celorlalţi. În fiecare moment, o persoană are nevoie de sânge.

* Am donat sânge anul acesta. Foarte bine, însă poţi să donezi sânge o dată la 3 luni. Foarte mulţi donatori, donează sânge de până la 5 ori pe an!

* Îmi este teamă că voi contacta virusul HIV. Riscul contactării cu virusul HIV este exclus, pentru că se folosesc numai ace sterile pentru fiecare donator în parte, apoi acele folosite se aruncă la gunoi.

* Nu am grupa de sânge potrivită. Cele 4 grupe de sânge sunt indispensabile indiferent de anotimp, zi a săptămânii sau minut al zilei. Dacă ai o grupă de sânge comună, sunt foarte mulţi pacienţi care au nevoie de sânge, aşa că cererea este mare. Dacă ai o grupă de sânge mai puţin întâlnită, numărul donatorilor este limitat, aşa că rezervele de sânge sunt insuficiente.

* Nu am suficient sânge în corp. Un adult are în medie între 10 – 12 unităţi de sânge disponibile pentru a dona. Doctorii spun că adulţii sănătoşi pot să doneze frecvent pentru că funcţiile corpului înlocuiesc rapid cantitatea de sânge donata.

* Nu vreau să mă simt slăbit după ce donez sânge. Donarea de sânge nu ar avea de ce să aibă efecte adverse asupra unui adult sănătos pentru că în corp se găseşte o cantitate de sânge suficientă pentru a dona. Vei dona mai puţin de o unitate de sânge, iar corpul tău, care produce constant sânge, va înlocui cantitatea de sânge pierdută în mai puţin de 24 de ore. Cei mai mulţi dintre donatori îşi continua activităţile zilnice după ce au donat.

* Nu este nevoie de sângele meu (sunt prea bătrân/ am fost bolnav). Dacă ai îndoieli, întreabă medicul de familie. Asistenţii medicali din centrele de colectare se vor uita şi ei atent la istoria ta medicală. Cât despre vârsta, nu exista o limită impusă, şi o mare parte din condiţiile medicale nu te împiedica să donezi sânge.

Pot mânca înainte de a dona sânge? Pot bea cafea?

* În dimineaţa în care ne prezentăm la recoltare se recomandă chiar să se ia un mic dejun. Micul dejun nu trebuie să fie bogat în grăsimi, prăjeli. De asemenea, este recomandată hiperhidratarea – să bem mai multe lichide înainte de donare: apă, ceaiuri, sucuri naturale.

* Este permisă o cafea mică doar în cazul în care ştim că aceasta nu ne creşte mult valorile tensiunii arteriale. În cazul în care ştiţi că aveţi probleme cu tensiunea arterială, nu este indicat să consumaţi cafea.

* Fumătorii pot dona sânge cu condiţia să nu se fumeze înaintea donării.

* Consumul de alcool este interzis cu 72 de ore înainte.

Analize gratuite pentru donatori

”Donatorul este aşteptat după 72 de ore să-şi ridice rezultatele la analize. Se fac nişte analize foarte importante, unele dintre acestea nefiind recomandate de medicul de familie în mod obişnuit, ci doar în anumite circumstanţe: virusul hepatitei B şi C, HIV, Sifilis.  Donatorul nu plăteşte aceste analize care sunt lucrate la noi în laborator cu reactivi foarte buni şi cu simţ de răspundere. La acestea se adaugă şi analize biochimice cum ar fi  ALP-ul – transaminza care poate arăta starea ficatului. Persoanei care devine donator regulat  – adică într-un interval de un an  un bărbat donează sânge de 4 ori, iar o femeie de 3 ori – la sfârşitul acestui interval  i se face gratuit un tablou complet  al analizelor biochimice– colesterol, lipide, trigliceride, proteine totale etc”, subliniază Dr. Lavinia Scripcaru, managerul CRTS Iaşi.

Principalele criterii de admisibilitate la donare

* Vârsta De la 18 la 62 de ani

* Donator iniţial la peste 50 de ani – sub directa responsabilitate a medicului care efectuează selecţia

* Greutatea corporală > 50 kg în corelaţie cu înălţimea

* Starea generală şi aspectul clinic în momentul consultaţiei: pacientul nu trebuie să prezinte pletoră, debilitate, intoxicaţie cu etanol sau droguri, subnutriţie, instabilitate mintală, icter, cianoză ( culoare albăstrie), dispnee ( dificultate în respiraţie), anemie

*  Temperatura corporală < 37,5°C

* Pielea la locul de puncţie – potenţialul donator trebuie să aibă vene vizibile sau bine conturate şi flexibile. Nu trebuie să prezinte leziuni sau eczeme, iritaţii, erupţii locale

* Pulsul – Regulat – 50-100 bătăi/minut Cu excepţia sportivilor de performanţă, care pot fi acceptaţi la donare şi în condiţiile descoperirii unei bradicardii de < 50 bătăi/minut

* Tensiunea arterială 100 mm Hg <â TAS <â 180 mm Hg 60 mm Hg <â TAD <â 100 mm Hg

Când nu poţi fi donator

Foarte important este ca persoana care se prezintă la donare să fie într-o perfectă stare de sănătate. În primul rând să nu  aibă în antecedente o serie de afecţiuni cronice.

”De exemplu, în caz de hipertensiune  este contraindicată donarea de sânge la anumite valori ale tensiunii arteriale; de asemenea, în caz de  anemie,  la anumite valori ale hemoglobinei nu se recomandă donarea de sânge. Când vorbim de afecţiuni cronice, ne referim în general la afecţiuni cardiace, dar şi la alte boli cronice  pe diferitele sistemele – respirator, digestiv etc. Sunt însă şi situaţii când persoanele cu afecţiuni cronice pot dona sânge. De exemplu, în cazul alergiilor există contraindicaţii, dar nu în toate situaţiile. Dacă persoana are o alergie sezonieră care se declanşează numai în anumite perioade, în lunile în care nu are probleme, poate dona sânge. Şi în cazul astmului, o altă boală cronică, pot exista situaţii în care donarea să fie permisă. Poate fi un astm pe fond alergic care se declanşează numai în anumite perioade şi în acele perioade nu se poate dona sânge”, arată dr. Lavinia Scripcaru.

Medicul e  singurul în măsură să decidă dacă posibilul donator ajunge şi în sala de recoltă

Există deci contraindicaţii temporare –  persoana nu poate dona sânge în momentul în care se prezintă pentru că are o anumită afecţiune dar care este trecătoare şi donatorul poate reveni când se însănătoşeşte. Sau poate fi o contraindicaţie definitivă din cauza unei  afecţiuni cronice. Persoanei respective i se spune că nu va putea dona niciodată sânge.

”Subliniez că toţi cei care se prezintă la noi sunt consultaţi de un medic,  singurul în măsură să decidă dacă persoana respectivă ajunge şi în sala de recoltă. Fiecare caz este bine analizat de către medic. Aş dori să subliniez un alt lucru foarte important. Înainte de recoltare, donatorul trebuie să completeze un chestionar. E esenţial ca posibilul donator să fie foarte sincer când răspunde la respectivele întrebări, să nu ascundă adevăruri legate de starea lui de sănătate. Oricine doreşte să doneze  sânge, trebuie să fie conştient şi să răspundă foarte cinstit la întrebările din chestionar. Să donezi sânge, înseamnă să doreşti să salvezi o viaţă”, a mai adăugat dr. Lavinia Scripcaru.

Contraindicaţii temporare

Intervenţiile chirurgicale

* Intervenţiile chirurgicale de dată recentă, reprezintă o contrindicaţie temporară pentru donare. Dacă e vorba de o intervenţie chirurgicală de mai mare amploare,  donarea de sânge se poate face la  un interval minim de şase luni de la operaţie; dacă sunt intervenţii mai mici, perioada scade la  un interval de trei luni.

Tatutajele, piercing-ul

* Tatutajele, piercing-ul reprezintă o contraindicaţie temprorară pentru donarea de sânge. Timp de câteva luni cei care şi-au făcut tatuaje sau piercinguri  nu pot dona sânge. Aceasta este perioada în care o eventuală infecţie transmisă prin efectuarea procedurilor respective nu se poate depista în sânge.

Atenţie la consumul de medicamente, inclusiv la antitermice şi antiinflamatorii!

* Se recomandă ca în ultima săptămână înaintea donării să nu fi fost nevoie să se folosească antibiotice, aspirină, paracetamol pentru că în aceste condiţii se schimbă şi calitatea sângelui.

* Răceala, virozele reprezintă contraindicaţii temporare. După dispariţia simptomelor  şi reinstalarea stării de sănătate, se poate dona sânge.

Contraindicaţii temporare pentru femei

* Doamnele şi domnişoarele trebuie să aibă în vederea perioada ciclului menstrual. Este contraindicată total donarea în timpul menstruaţiei şi chiar 7-10 zile după aceea.

* Donarea de sânge în timpul sarcinii nu este indicată. Femeile însărcinate nu trebuie să ascundă acest lucru. O sarcină de 4-8 săptămâni este mai dificil de văzut, iara dacă mama ascunde acest lucru şi donează sânge, face rău copilului.

* De asemenea, o femeie nu poate dona sânge după ce a născut, timp de un an de zile. Dacă alăptează, poate dona sânge la un an după ce a întrerupt alăptarea.

Hepatita A

* Persoanele care au avut Hepatită A în mod normal pot dona sânge după ce s-au vindecat. Dar trebuie să existe un diagnostiuc de certitudine. Că a fost vorba de Hepatită A. Cei cu Hepatită  B şi C, nu pot dona sânge.

Comentarii