Învăţămintele unui grav accident de circulaţie

Obligatoriu – Dacă ţineţi la copilul vostru, folosiţi un scaun special şi centură!

vineri, 12 ianuarie 2018, 02:50
4 MIN

Fetiţa de patru ani care a murit după impactul frontal de la Bălţaţi nu era fixată într-un dispozitiv special pentru copii.

Poliţiştii de la Târgu Frumos care cer­cetează cazul accidentului grav de la Bălţaţi de joi seara au cerut o expertiză pentru a afla cu certitudine care dintre şoferi a intrat pe sensul opus de mers. Prima variantă a poliţiştilor este că vinovat ar fi şoferul autoturismului Ford. În momentul impactului, acul vitezometrului acestei maşini s-a oprit la viteza de 120 km/h. Unul dintre şoferi conducea un autoturism Ford dinspre Iaşi şi trebuia să ajungă la Paşcani, unde domiciliază, iar al doilea circula cu un Volkswagen, dinspre Târgu Frumos, către Budăi, unde locuieşte. Bărbatul cu autoturismul Ford avea cu el familia, adică soţia şi două fetiţe, dintre care una de patru ani, iar cealaltă de şase ani.

„La data de 10 ianuarie, în jurul orei 21, poliţiştii au fost sesizaţi prin 112 despre faptul că pe DE 583, în afara localităţii Bălţaţi a avut loc un eveniment rutier, soldat cu victime omeneşti. Din cer­cetările efectuate a rezultat că un bărbat de 38 de ani, din municipiul Paşcani, ar fi condus un autoturism pe DE 583, ar fi intrat în coliziune frontală cu un alt autoturism condus de un bărbat de 34 de ani, din oraşul Podu Iloaiei. În urma accidentului rutier a rezultat decesul unuia dintre conducătorii auto, a unei minore de patru ani şi rănirea a altor trei persoane. Celălalt conducător auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind zero. În cauză, a fost în­tocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă, iar cercetările continuă pentru stabilirea împrejurărilor producerii accidentului rutier“, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi. Din primele cercetări, se pare că fetiţele din maşina Ford nu purtau centura de siguranţă sau vreun dispozitiv de prindere în scaun, astfel încât cele două au fost rănite grav în urma coliziunii violente, una dintre ele decedând la spital.

Fetiţa a murit după o noapte, la spital

Fetiţele au fost preluate iniţial de două echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi, substaţia Târgu Frumos. Pentru că fetiţa în vârstă de patru ani era aflată în stop cardio-respirator şi era unul dintre cazurile grave, echipajul cu medic al SAJ a început manevrele de resuscitare până la sosirea echipajului de terapie intensivă mobilă (TIM) de la SMURD. Cealaltă fetiţă, de şase ani, a fost preluată de echipajul cu asistent al SAJ şi transportată la Spitalul de Copii. „Copilul de patru ani, aflat în stop cardio-respirator, a fost preluat de echipajul cu medic care a început manevrele de resuscitare, continuate până în momentul când a fost preluat de echipajul TIM de la SMURD care l-a dus la spital. Echipajul nostru a preluat un alt caz, un copil de şase ani, care prezenta de asemenea politraumatism prin accident rutier“, a precizat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. Medicii din Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Copii precizează că leziunile puteau fi mai puţin grave dacă cele două fetiţe ar fi fost aşezate în scaune auto speciale şi ar fi purtat centura de siguranţă.

Fetiţa în vârstă de patru ani, căreia i s-au făcut manevre de resuscitare la faţa locului, s-a stins din viaţă în cursul dimineţii de ieri la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, din cauza multiplelor traumatisme pe care le suferise. „Fetiţele au ajuns la noi în jurul orei 22.00, cea în vârstă de patru ani era în status post-resuscitare cardio-respiratorie cu politraumă, asistată respirator, în şoc traumatic cu foarte multe leziuni. S-au făcut investigaţiile necesare pentru stabilirea exactă a tuturor leziunilor, iar ulterior a fost internată în Clinica Chi­rurgie şi Ortopedie Pediatrică, însă, cu tot efortul celor de acolo, în cursul dimineţii a decedat. Sora ei, o fetiţă de şase ani, prezenta contuzie toraco-abdominală, contuzie splenică, cu fracturi multiple, fiind de asemenea internată. În continuare se află în stare critică, necesită terapie intensivă“, a explicat Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“. (Andrei DÎSCĂ, Mădălina OLARIU)

 

Comentarii