Olt: Un licean a câştigat o litografie de Matisse la o tombolă după ce a vizitat o expoziţie la Muzeul Judeţean

luni, 22 ianuarie 2024, 19:47
2 MIN
 Olt: Un licean a câştigat o litografie de Matisse la o tombolă după ce a vizitat o expoziţie la Muzeul Judeţean

Un elev în clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv Slatina, care a vizitat Muzeul Judeţean Olt şi a participat cu biletul de intrare la o tombolă organizată de instituţia muzeală, a câştigat, luni, o litografie a artistului francez Henri Matisse aflată în expoziţia "Great Artists of the World".

Lucrarea ce a constituit premiul tombolei, o litografie realizată de Henri Matisse purtând semnătura artistului, a fost donată Muzeului Judeţean Olt de colecţionarul de artă George Şerban. Lucrarea lui Matisse, "Portret", realizată în anul 1951, a apărut pe coperta revistei "Derriere de Miroir" (nr. 46 /47 – 1952).

Potrivit directorului Muzeului Judeţean Olt, George Smarandache, obiectivul organizării tombolei a fost atragerea tinerilor către fenomenul cultural în contexul expoziţiei menţionate, ce a adus la Slatina lucrări (litografii şi gravuri) ale unor mari artişti ai lumii (Picasso, Chagall, Munch, Matisse, Dali, de Chirico, Ernst, Miro, Tapies, Alechinsky, Klimt, Marini, Leger, Braque, Brauner, Vasarely, Magritte, Kandinsky, Toulouse Lautrec, Hartung, Schielle, Buffet, Giacometti, Moore, Modigliani, Renoir, Klee, Bellmer, Kokoschka, Soulages, Malevich). Lucrările respective sunt din colecţia privată a avocatului George Şerban.

La tombolă au fost înscrişi 902 participanţi, toţi elevi şi studenţi care au vizitat Muzeul Judeţean Olt începând din luna noiembrie 2023 şi până luni, când a avut loc extragerea biletului câştigător, printre condiţiile participării numărându-se vizitarea expoziţiei "Great Artists of the world" aflată la Muzeul Judeţean Olt începând din luna octombrie 2023 şi achiziţia unui tichet de intrare la muzeu.

"Claudiu Negoescu, elev în clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv Slatina, este câştigătorul tombolei 'Great artists of the world', organizată de Muzeul Judeţean Olt. Tânărul a câştigat o litografie în valoare de aproximativ 1.500 euro semnată de pictorul francez Henri Matisse", a anunţat directorul instituţiei muzeale, George Smarandache.

Câştigătorul litografiei va putea să îşi ridice premiul în baza biletului de intrare la muzeu pe care l-a primit atunci când a vizitat expoziţia.

"În această perioadă de aproape trei luni am avut un număr impresionant de vizitatori. Sperăm ca acest tip de concurs să îl repetăm şi să devină ceva normal în cadrul expoziţiilor pe care le organizăm. (…) Am văzut că activitatea Muzeului Judeţean s-a diversificat şi un număr foarte mare de elevi atât din Slatina cât şi din judeţ participă la acţiuni ce au loc în cadrul acestei instituţii", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt, Ionuţ Ivan, prezent la extragerea biletului câştigător. AGERPRES

Comentarii