De Business

Punem punctul pe știi

Opinie ZF: Imaginaţi-vă cum ar fi fost Iaşul fără Palas! Câţi ar mai fi rămas în oraş

luni, 26 noiembrie 2018, 10:27
2 MIN
 Opinie ZF: Imaginaţi-vă cum ar fi fost Iaşul fără Palas! Câţi ar mai fi rămas în oraş

În anii ’90, investitorii, cei care erau atunci în România, spuneau că firmele mari preferă să meargă în Ungaria şi pentru că la Budapesta era o zonă bună de shopping, unde soţiile expaţilor puteau să-şi petreacă timpul. Exista o urmă de adevăr şi în această motivaţie.

Acum două săptămâni, ZF a avut la Iaşi conferinţa “România 100 de ani de business. 100 de idei de creştere”, organizată împreună cu Banca Transilvania şi EY. În timpul conferinţei, Cristian Adomniţei, fost ministru al Educaţiei şi fost preşedinte al CJ Iaşi, mi-a spus să-i întreb pe speakeri, dar şi pe cei din sală: Cum ar fi fost Iaşiul dacă nu ar fi fost Palasul? Ar mai fi ţinut şi atras tineri în zonă? Ar mai fi fost un centru IT?

Palas a fost început în criză, în 2008, şi a fost terminat în 2012, exact când s-a terminat criza. Acum când Palas există şi are viaţă, toată lumea îl ia ca atare, ca un dat, ca ceva normal, şi nimeni nu-şi mai pune problema cum ar fi arătat Iaşiul, ca viaţă urbană, ca viaţă socială, ca viaţă de business, dacă nu ar fi fost. Iaşiul este cel mai bogat judeţ din cea mai săracă zonă din România, fiind pe locul 14 în topul judeţelor la nivel naţional, cu un business de 24 de miliarde de lei.

Interesant este că la marja de profit Iaşiul este pe locul 2 în ţară după Sibiu, cu o marjă de 10,4%. De altfel, în top 5 ca marjă de profit pe 2017 sunt 3 judeţe din Moldova – Iaşi, Bacău şi Vrancea. Bucureştiul, care are cel mai puternic business din România, are o marjă de profit de 6%, Clujul are 8%, iar Timişul 5%.

Citiţi materialul complet pe zf.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii