Comunicat de presă

Pachetul de măsuri socio – economice elaborat și susținut de PSD (P)

miercuri, 13 aprilie 2022, 01:50
2 MIN
 Pachetul de măsuri socio – economice elaborat și susținut de PSD (P)

În ultimele luni, Partidul Social Democrat a lucrat la un set de măsuri menit să-i ajute pe români. Am ajuns la un acord în coaliția de guvernare, așa că, acum, pachetul pentru sprijinirea celor cu venituri reduse dar și a companiilor poate fi aplicat.

PSD a fost partidul care a propus multe din aceste măsuri. Vorbim, în primul rând, de acordarea unor vouchere în valoare de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile până la sfârșitul anului 2022, pentru ca acestea să-și poată cumpăra alimente de bază. Este una dintre cele mai importante măsuri și a fost propusă de PSD.

Vor primi aceste vouchere familiile cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venituri mai mici de 600 de lei pe lună, pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei pe lună, persoanele cu venit minim garantat și persoanele cu dizabilități. În plus, se vor acorda vouchere în valoare de 30 de euro pentru elevii care provin din familii vulnerabile.

Crește și salariul minim pe economie, cu 200 de lei în plus la salariu minim (sumă acordată voluntar de angajator). Cei 200 de lei sunt scutiți de toate taxele.

Valoarea tichetelor de masă a fost majorată de la 20,17 lei la 30 de lei.

În plus, a fost dublată norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi – de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi. Iar alocaţia zilnică de hrană pentru copiii din sistemul instituţionalizat creşte de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcţie de vârstă.

Și în agricultură s-au luat măsuri care să-i sprijine pe fermieri. Salariul minim în agricultură şi industria alimentară crește la 3.000 de lei brut. De asemenea, fermierii sunt încurajați să-și dea produsele pentru procesare în țară. Cei care vor face asta vor primi o  primă de 10% din valoarea produselor procesate. Ias Casa de Comerț Unirea va fi folosită pentru ca statul să facă o rezervă națională de alimente, pentru situații de urgență.

De asemenea, există măsuri și pentru companii și antreprenori. Vorbim de o reducere de 50 de bani la benzină și motorină pentru marii transportatori. Dar și de ajutoare de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile care au cheltuieli mai mari cu cel puțin 15% la utilități. Am extins și aplicarea măsurilor de şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31 decembrie 2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru.

Impactul financiar al pachetului este de 17,3 miliarde de lei, din bugetul de stat și din fonduri europene.

Acest pachet de măsuri socio-economice reprezintă dovada clară că Partidul Social Democrat este alături de români și că face tot ce-i stă în putință pentru ca aceștia să aibă un trai de viață mai bun.

Trăim vremuri tot mai dificile, însă am încredere că împreună vom reuși să trecem cu bine peste ele.

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iaşi

Comentarii