Parchetul European a descins la Iaşi într-o anchetă vizând o fraudă de 2 milioane de euro în proiecte IT

joi, 01 februarie 2024, 14:00
1 MIN
 Parchetul European a descins la Iaşi într-o anchetă vizând o fraudă de 2 milioane de euro în proiecte IT

La cererea Parchetului European (EPPO) din Iaşi (România), au fost efectuate ieri şapte percheziţii domiciliare, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 2 milioane de euro în proiecte IT. Două persoane au fost reţinute, printre care şi principalul suspect, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar, se arată într-un comunicat al instituţiei. Percheziţiile au fost efectuate în mai multe locaţii din România, inclusiv în oraşul Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Vaslui şi Ilfov. De asemenea, au fost efectuate măsuri de investigaţie în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania şi Spania, precum şi în Republica Moldova, conform G4MEDIA.

În cauză este vorba despre o companie care a solicitat fonduri europene nerambursabile de până la 2 milioane de euro (10 953 924 de lei), pentru un proiect IT de dezvoltare de soluţii software inovatoare („PIST – Platforma inovatoare pentru tranzacţii financiare rapide şi sigure”).

Potrivit investigaţiei, în perioada 2020-2022, beneficiarul proiectului a prezentat documente false sau inexacte pentru servicii şi bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziţionate, precum şi contracte de muncă cu persoane care nu au fost angajate în realitate – obţinând astfel în mod necuvenit fonduri de la bugetul UE în valoare de 1 milion de euro.

Se înţelege că aceste fonduri, plătite de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene din România, au făcut obiectul spălării banilor prin circuite financiare interne şi internaţionale, folosind societăţi fantomă înregistrate în Spania şi Bulgaria şi conturi bancare în Belgia şi Lituania.

Potrivit probelor, acţiunile societăţilor înregistrate în România suspectate de activităţi infracţionale au fost transferate către cetăţeni moldoveni şi către cetăţeni din Italia, pentru a preveni eventualele investigaţii.

SURSA: G4MEDIA

Comentarii