De Sănătate

Punem punctul pe știi

Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson

vineri, 20 mai 2022, 07:28
2 MIN
 Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson

Mici particule poluante din aer au fost descoperite în trunchiul cerebral al persoanelor tinere și sunt intim asociate cu leziunile moleculare din cazul bolilor Alzheimer și Parkinson.

Dacă descoperirea va fi confirmată și de alte viitoare cercetări, ar putea avea implicații la nivel global pentru că 90% din populația lumii respiră aer poluat.

Experții medicali sunt precauți și au declarat că nanoparticulele sunt cel mai probabil o cauză a leziunilor, însă dacă declanșează boli mai târziu în viață rămâne de văzut.

Există deja destule statistici care arată că expunerea mai mare la aerulul poluat crește șansele apariției bolilor neurodegenerative, însă semnificația noului studiu este că arată faptul că există un posibil mecanism fizic prin care leziunile apar în cazul acestor boli.

Cercetătorii au descoperit o cantitate abundentă de nanoparticule de aer poluat în trunchiul cerebral a 186 de tineri din Ciudad de México care au murit brusc, cu vârste cuprinse între 11 luni și 27 de ani. Cel mai probabil, particulele au ajuns în creier, după ce au fost inhalate prin fluxul sanguin sau prin nas.

Nanoparticulele au fost strâns legate de proteinele anormale care sunt indicatorii maladiilor Alzheimer și Parkinson, precum și alte boli ale neuronilor motori. Proteinele anormale nu au fost văzute în creierele altor persoane de vârste similare din zone mai puțin poluate, au spus oamenii de știință.

„Este terifiant pentru că există neuropatologie în trunchiul cerebral, chiar și în cazul bebelușilor. Nu putem demonstra cauzalitatea deocamdată, însă cum putem să ne așteptăm ca acele nanoparticule care conțin specii de metal să stea nemișcate și să fie inofensive în interiorul celulelor esențiale din creier?

Asta este dovada. Arată destul de clar că acele nanoparticule declanșează leziunile neurodegenerative”, a declarat prof. Barbara Maher, de la Universitatea Lancaster, unul dintre autorii studiului.

Cercetările anterioare desfășurate de Maher și colegii săi au arătat că există nanoparticule în creierele și inimile tinerilor, în timp ce oamenii de știință din China le-au găsit în sânge.

 

Comentarii