Patru ieşeni la spital, cu virus West Nile dat de ţânţari. Este sau nu cazul să ne îngrijorăm?

marți, 21 august 2018, 01:50
2 MIN
 Patru ieşeni la spital, cu virus West Nile dat de ţânţari. Este sau nu cazul să ne îngrijorăm?

Autorităţile medicale spun că nu există deocamdată motive de îngrijorare, dar recomandă în acelaşi timp autorităţilor locale să intensifice combaterea ţânţarilor, care s-au înmulţit îngrijorător.

După ce au apărut tot mai multe cazuri de infectări cu virusul West Nile într-un timp foarte scurt, Ministerul Sănătăţii (MS) transmite oamenilor că nu există deocamdată motive de îngrijorare. Conform specialiştilor, infecţia nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura de ţânţar, iar cazurile de meningită sau meningoencefalită sunt rare, astfel că nu există riscul unei epidemii în acest moment, conform unui comunicat al MS. Cu toate acestea, MS recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a mai ucide din dăunători şi de a diminua riscul răspândirii virusului.

La Iaşi, patru cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost înregistrate în decursul a două săptămâni. Toate persoanele infectate erau bărbaţi cu vârste de peste 60 de ani, care au acuzat stări de rău în urma înţepăturilor de ţânţari şi cărora le-a fost confirmat diagnosticul după ce au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi. Unul dintre pacienţi a fost diagnosticat cu meningită şi a fost internat în Compartimentul de Terapie Intensivă (ATI) a spitalului ieşean. Este vorba de un bărbat din Paşcani, în vârstă de 71 de ani. Medicii spuneau că starea sa nu era tocmai bună, mai ales din cauza vârstei înaintate şi a bolilor de care suferea, însă situaţia nu îi punea viaţa în pericol. Perioada de incubaţie a infecţiei la om este cuprinsă între 3 şi 15 zile, şi cele mai multe dintre cazuri sunt asimptomatice. Specialiştii spun însă că, la aproximativ 20% dintre oameni, principalele simptome sunt asemănătoare gripei, bolnavii prezentând cefalee, stare de rău, febră şi vărsături. La 1% dintre cazuri pot apărea şi simptome neurologice, precum meningita sau meningoencefalita. Este recomandat ca, în această perioadă, să purtăm haine cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, să utilizăm substanţe toxice împotriva ţânţarilor şi insecticide în locuinţă, în cazul în care aceştia au pătruns deja înăuntru.

De asemenea, ar trebui îndepărtate recipientele de apă stagnată şi gunoiul menajer, acestea atrăgând în special ţânţarii. Virusul West Nile a fost descoperit în 1937, în districtul cu acelaşi nume din Uganda – Africa, iar calea de transmitere a acestei infecţiei este înţepătura de ţânţar.

 

 

Comentarii