Patru praguri de la care se impun restricții: scenariile galben, roșu, roșu închis și mov

miercuri, 15 septembrie 2021, 15:52
2 MIN
 Patru praguri de la care se impun restricții: scenariile galben, roșu, roșu închis și mov

Incidența cazurilor de coronavirus la mia de locuitori pe ultimele 14 zile este în creștere constantă în toată țara, iar în spațiul public se vorbește despre localități care intră în scenariul „galben” sau scenariul „roșu”. Aceste scenarii, da fapt, nu mai există oficial, ci ne vom raporta la patru praguri de la care vor fi impuse restricții precum închiderea magazinelor, cinematografelor sau teraselor, interzicerea festivalurilor sau a evenimentelor sportive, chiar și carantina de noapte sau în weekend.

Scenariile „galben” și „roșu” pentru localitățile din țară în funcție de cazurile de coronavirus nu există oficial. Ele apar în relatările de presă, dar documentele oficiale vorbesc doar de praguri de la care se aplică diverse interdicții.

Mai exact, în ultima Hotărâre de Guvern care prelungește starea de alertă (HG 932 din 9 septembrie 2021) se stabilesc două praguri de la care se impun interdicții și se închid locuri (2-3 la mia de locuitori și peste 3 la mia de locuitori), precum alte două praguri de la care se instituie carantina de noapte, fie doar în weekend, fie permanent (4 și 7,5 la mia de locuitori, respectiv).

  • „Scenariul galben” – Incidența între 2 și 3 la 1.000 de locuitori
  • „Scenariul roșu” – Incidența peste 3 la 1.000 de locuitori
  • „Scenariul roșu-închis” – Incidența peste 4 cazuri la 1.000 de locuitori: carantina de noapte în weekend
  • „Scenariul mov”? – Incidența peste 7,5 cazuri la 1.000 de locuitori: carantina de noapte permanentă

Momentan, în județul Iași cea mai proastă situație este în localitatea Brăești, unde incidența este de 3,10.

În schimb, parcă pentru a contribui la confuzia omului normal, există alte două scenarii atunci când discutăm de desfășurarea orelor în școli, după alte praguri stabilite de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Mai exact, scenariul galben (scenariul 1) pentru școli presupune o incidență până în 6 la mia de locuitori, iar scenariul roșu (scenariul 2) presupune o incidență egală sau mai mare de 6 la mia de locuitori.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii