Pensie de 48 de lei pentru un avocat ieșean. Cât câștigă după ce se retrag din activitate

joi, 16 ianuarie 2020, 02:59
2 MIN
 Pensie de 48 de lei pentru un avocat ieșean. Cât câștigă după ce se retrag din activitate

Indemnizaţia se calculează în funcţie de contribuţie. Nu există pensie minimă, la fel cum nu există plafon maxim. De aceea, un fost avocat primeşte pe fluturaşul de pensie de la Barou 48 de lei 

În prezent, în judeţul Iaşi există 127 de avocaţi care primesc pensie de la filiala judeţeană a Casei de Asigurări a Avocaţilor (CAA). Având o profesie liberală, avocaţii nu îşi achită contribuţiile aferente pensiilor la sistemul de stat, ci către propria casă de asigurări, metoda de calcul fiind, de asemenea, diferită de cea publică. Spre deosebire de Casa Naţională de Pensii Publice, CAA calculează pensia exclusiv pe principiul contributivităţii, nefiind o indemnizaţie minimă sau un plafon maxim al acesteia. Astfel se face că, în Iaşi, există un avocat care încasează lunar o indemnizaţie de 48 de lei. E vorba de un avocat care a cotizat pentru puţină vreme.
 
În contrapondere, cea mai mare pensie netă a unui avocat este de 6.203 lei. Lunar, un avocat contribuie cu 11% din venituri la sistemul de pensie. Atunci când atinge stagiul de cotizare, se stabileşte un punctaj lunar, obţinut ca raport dintre venitul brut aferent cotizaţiei sale şi venitul de referinţă care, an de an, se stabileşte de către Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Acest venit de referinţă, este, în prezent, de pildă, 2.640 de lei. Cele 12 punctaje lunare se cumulează şi rezultă un punctaj anual. Ulterior, toate aceste punctaje anuale se adună, se împarte valoarea rezultantă la stagiu complet de cotizare, iar media se înmulţeste cu valoarea punctului de pensie. Rezultă, astfel, valoarea indemnizaţiei pe care avocaţii pensionari o primesc. După ce ies la pensie, avocaţii pot să îşi continue activitatea, implicit să cotizeze la stagiul de pensie. Pot beneficia, astfel, de o recalculare când se retrag din activitate. Potrivit unor surse, pensia medie a unui avocat este de aproximativ 4.000 de lei. 

Comentarii