Performanţă studenţească ieşeană: Un pod de 79 kg a susţinut greutatea unui autoturism

miercuri, 18 mai 2022, 16:09
2 MIN

O echipă de studenţi de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIASI) a reuşit să construiască cel mai rezistent pod înscris la competiţia internaţională „Design&Construct 2022”, organizată la Universitatea Bogazici din Istanbul. Podul, de doar 79 kg, a reuşit să susţină 1.250 de kilograme. Astăzi a avut loc în parcarea din faţa sediului Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii o demonstraţie practică pentru proba de montaj contratimp al acestui pod.

Studenţii au obţinut, după şapte luni de muncă pentru proiectarea si execuţia podului metalic, şi o săptămână de concurs, următoarele rezultate: locul I la categoria rezistenţă, locul II în clasamentul general al concursului şi un premiu în valoare de 6.000 de lire turceşti, locul II la secţiunea greutate, locul III la estetică şi unicitate şi locul V pentru timpul de montaj.

Echipa a fost formată în luna noiembrie, iar până în februarie studenţii au realizat proiectarea podului. Coordonatorul proiectului, şef lucrări dr. ing. Gheorghiţă Boacă, spune că aceştia au avut mai multe structuri în vedere, dar au decis să rămână la cea care a fost câştigătoare. Studenţii au trebuit să îndeplinească condiţiile de la cele patru secţiuni: greutate, estetică şi unicitate, rezistenţă şi timp de montaj.

„Am făcut o demonstraţie de montaj contratimp, în aceleaşi condiţii pe care le-am avut în Turcia, în care studenţii au trebuit să asambleze un pod cu respectarea regulilor care simulează în mare măsură o situaţia reală de execuţie a unui pod peste un obstacol considerabil. Putem considera că a fost un obstacol de 60 de metri şi ei trebuie să simuleze calitatea de barjă sau macarale care lucrează pe maluri. Asamblarea începe de pe ambele maluri, astfel încât asamblarea a început de pe ambele maluri şi a trebuit să se ajungă la mijloc”, afirmat Gheorghiţă Boacă.

Datele tehnice ale podului au fost: lungime – 6.390 mm, greutate – 79 kg, timp de montaj – 44 minute, înălţime – 1.950mm, elemente din oţel S235, profile metalice 30x30x1,5. 

 

Comentarii