Pogromul de la Iaşi: Se împlinesc 81 de ani de la groaznicele evenimente care au făcut ravagii în oraş

miercuri, 29 iunie 2022, 08:59
2 MIN
 Pogromul de la Iaşi: Se împlinesc 81 de ani de la groaznicele evenimente care au făcut ravagii în oraş

În urmă cu 81 de ani, la Iaşi, a avut loc evenimente extrem de dramatice pentru comunitatea evreiască. La ordinul mareşalului Antonescu circa o treime din comunitate a fost ucisă. 

Câteva sute de oameni au fost împuşcaţi în spatele Chesturii, iar restul şi-au pierdut viaţa în trenurile morţii sau au fost lichidaţi pe stradă. Imaginile cu oameni întinşi pe stradă, fără suflare, au îngrozit o lume întreagă.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în mesajul transmis la 81 de ani de la Pogromul de la Iaşi, că, odată cu trecerea timpului, evenimentele, mai ales cele extrem de dureroase, tind să fie uitate, recomandând să nu lăsăm ca acest lucru să se întâmple şi în privinţa acestei perioade de istorie marcate de un genocid.

”Doar prin asumarea onestă a trecutului şi prin educarea tinerelor generaţii în spiritul adevărului şi dreptăţii putem dezvolta o societate puternică, gata să acţioneze şi să se opună derapajelor şi încercărilor de negare a Holocaustului şi de distorsionare a istoriei”, subliniază preşedintele. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis marţi, 28 iunie 2022, un mesaj cu prilejul comemorării a 81 de ani de la Pogromul din Iaşi (28-30 iunie 1941). Mesajul a fost prezentat de către Constantin Ionescu, Consilier de Stat – Departamentul Securităţii Naţionale, Directorul Oficiului Informaţii Integrate, în cadrul evenimentelor comemorative organizate la Iaşi.

Pogromul a fost prevestit de o serie de abuzuri, de crime împotriva evreilor, care aveau loc mai ales în cartierele mărginaşe locuite majoritar de evrei cum erau Podu Roşu sau Târgu Cucului, cu sinagogi devastate şi nu uităm de manifestările antisemite organizate, adevărate comandouri care se terminau cu vitrine sparte la magazinele evreieşti şi capete sparte ale evreilor. Toate acestea s-au intensificat când Iaşiul a devenit un oraş de război pe unde trupele treceau spre frontiera cu URSS, spre Sculeni şi tot atunci au avut loc două bombardamente ale aviaţiei sovietice care au intensificat şi mai mult propaganda şi abuzurile împotriva evreilor.

 

 

 

 

 

Comentarii