Povestea angajatei CEC care a furat un milion de euro din conturile clienților pentru a dona Bisericii

vineri, 26 martie 2021, 13:09
2 MIN
 Povestea angajatei CEC care a furat un milion de euro din conturile clienților pentru a dona Bisericii

Încă un episod în epopeea uneia dintre cele mai spectaculoase escrocherii bancare din județul Alba, după ce persoana trimisă la închisoare pentru delapidarea unei sume echivalente cu mai mult de 1 milion de euro a fost liberată condiţionat. Elena Metesan a părăsit Penitenciarul Gherla în luna ianuarie 2021, după ce a ispășit 4 ani și 4 luni de închisoare din pedeapsa de 5 ani și 6 luni pronunțată în 2018. CEC Bank își asigura clienții că disponibilitățile lor sunt în siguranță, în urma masurilor luate pentru a preveni astfel de incidente.

Aceasta ar trebui să achite băncii suma de 4.227.940 lei și 235.981 euro, dar magistrații care au judecat cererea de liberare condiționată au constatat că nu are niciun venit. Prin urmare, femeia în vârstă de 59 de ani nu a plătit și nici nu vă achita niciun leu din bani pe care i-a primit de la clienți pentru a-i depune în conturile bancare. Elena Metesan a executat peste 1.700 de zile de închisoare, iar pentru a putea beneficia de liberare condiționată, ea trebuia să execute 1.340 de zile.

„Deținută nu a fost sancționată disciplinar. Nu muncit în timpul detenției, fiind inapta. A avut o comportare regulamentara și a dat dovezi de îndreptare. A fost receptiva la activitățile cultural-educative. Pentru comportarea avuta a fost recompensata de 3 ori cu suplimentarea drepturilor.

Condamnata executa pedeapsa în regim deschis. Persoana privata de libertate a fost obligata la despăgubiri prin sentință de condamnare, adică 4.227.940,06 lei și 235.981,21 euro dar din acte reiese că aceasta nu are venituri”, se precizează în minuta deciziei Judecătoriei Gherla din 15 ianuarie 2021.

Scandalul a apărut în 2016

Scandalul CEC Zlatna a izbucnit în august 2016, când mai mulți deponenți persoane fizice au constatat că nu mai au niciu un leu în conturile bancare. Dosarul cu privire la o alta angajata a băncii, sora cu Elena Metesan, a fost disjuns, dar se afla în continuare la Parchet. Bani sustrași din conturi au fost plătiți, deja, de către CEC către 185 de clienți care și-ai pierdut sumele depuse în conturi.

Un număr de 129 de clienți nu au fost despăgubiți automat pe motiv că nu dețineau documente care să ateste faptul că ar fi avut în cont sumele de bani pe care le-au solicitat. Cea mai mare parte a acestora au acționat în judecata banca și au obținut în justiție despăgubirile solicitate.

A vrut să se răzbune pentru condițiile de munca

În declarația data în fata anchetatorilor, Elena Metesan a spus că nu a dorit să prejudicieze clienții, cunoscând faptul că oricum vor fi despăgubiți și nici nu a dorit să se îmbogățească, ea susținând că ar fi donat banii sustrași. A afirmat, în schimb, că era nemulțumită de condițiile de munca, de modul în care a fost tratata de superiori și de salariul primit

Mai mult, pe ziarulunirea.ro

Comentarii