Povestea fetiței orfane din Mariupol luată de ruși și folosită pentru propagandă

sâmbătă, 30 aprilie 2022, 08:38
2 MIN
 Povestea fetiței orfane din Mariupol luată de ruși și folosită pentru propagandă

Kira Obedinsky, în vârstă de 12 ani, a rămas orfană după un atac al rușilor în orașul ei natal Mariupol, la mijlocul lunii martie. Într-un moment în care încerca să fugă din zonă, ea însăși a fost rănită și dusă de soldați ruși la un spital dintr-o zonă controlată de Rusia din estul Ucrainei. A fost momentul în care fetița era sigură că nu își va mai vedea vreodată bunicul. La o lună de atunci ea a fost adusă înapoi în Ucraina, în urma unor eforturi în care s-au implicat guvernul și președintele Volodimir Zelenski.

Tatăl Kirei, Yevhen Obedinsky, fost căpitan al echipei naționale de polo a Ucrainei, a fost omorât în 17 martie, când rușii au bombardat orașul. Crescută doar de tată, după ce mama îi murise când ea avea doar două săptămâni, fata s-a trezit singură.

La câteva zile după moartea tatălui ei, Kira a fost rănită într-o explozie și a fost dusă la un spital din regiunea Donețk de către mai mulți soldați ruși.

„Soldații ruși au venit în fugă, au oprit două mașini și ne-au dus la Manhush, la un spital pentru că sângeram. Apoi ne-au dus de la Manhush la alt spital din Donețk”, a spus Kira.

Recuperarea Kirei de pe teritoriul controlat de separatiștii susținuți de Moscova nu a fost o misiune ușoară. Guvernul ucrainean i-a transmis bunicului ei că s-a ajuns la un acord care îi va permite să călătorească la Donețk pentru a-și lua nepoata, dar că acest lucru nu va fi ușor. Bătrânul nu s-a descurajat, așa că a plecat într-o călătorie istovitoare, de patru zile, pentru a-și putea lua nepoata acasă.

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat-o ​​pe Kira în spital și i-a oferit un iPad pentru a se putea distra în timpul în care stătea în spital. Bunicul i-a spus președintelui că fata este „obosită, dar fericită” și i-a mulțumit pentru întoarcerea în siguranță a nepoatei sale.

Fetiței i-a mai rămas de la tatăl ei doar telefonul mobil. Cu ajutorul lui a putut ține legătura cu bunicul cât se afla în Donețk. Kira l-a contactat pe Oleksander, singura ei rudă de sânge rămasă, conectându-se pe Instagram și trimițând mesaje partenerei acestuia, căreia i-a explicat unde se află.

În timp ce se afla în Donețk, Kira a fost intervievată de un canal mass-media al rușilor, care a difuzat un videoclip în care fata vorbea fericită despre cum i se permitea uneori să-și sune bunicul. Interviul a fost folosit ca „dovadă” că ea nu a fost răpită.

Aflați amănunte de pe digi24.ro.

Comentarii