Prea puţini bani pentru drumurile judeţene. A cui este vina?

luni, 15 aprilie 2019, 01:56
1 MIN
 Prea puţini bani pentru drumurile judeţene. A cui este vina?

Suma foarte mică în comparaţie cu celelalte judeţe din ţară, alocată Iaşului pentru finanţa­rea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pentru anul 2019, este motivul pentru care deputatul Petru Movilă l-a sfătuit pe preşedintele CJ şi al PSD Iaşi „să se ducă la Bucureşti după bani“.

Potrivit Anexei 6 din Legea bugetului de stat pe 2019, judeţului Iaşi îi sunt alocate mai puţin de 10 milioane de lei (9,91, mai precis), bani care provin din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată.

Mai puţin decât Iaşului le-a fost alocat judeţelor Braşov (6,9 milioane de lei), Cluj (8,6), Con­stanţa (8,6), Prahova (9), Sibiu (8,6), Timiş (8,9) şi Sectorului Agricol Ilfov (4,8 milioane de lei).

Cei mai mulţi bani se duc în judeţe precum Mehedinţi (24,2 milioane de lei), Giur­giu (21,9), Sălaj (21,9), Ialomiţa (20,8), Botoşani (20,8), Vaslui (20,4) şi Teleorman (19,3 milioane).

Amintim că, la începutul anului, consilierii judeţeni au votat contractarea unor împrumuturi de circa 200 de milioane de lei pentru modernizarea a zece segmente de drum judeţean. Partidele de opoziţie, PNL şi PMP, au contestat realizarea lucrărilor pe por­ţi­uni alese aparent la întâmplare, fără efectuarea unor studii de trafic, dar în cele din urmă au fost de acord cu cele mai multe dintre cele zece proiecte.

În vara lui 2017, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, a fost aprobată finanţarea lucrărilor de modernizare pentru alte şapte sectoare de drum judeţean, dintre care patru se află acum în plin şantier, celelalte fiind în diferite proceduri premergătoare.

Comentarii