Premieră, azi, la Uzina cu Teatru

joi, 14 aprilie 2022, 01:50
2 MIN
 Premieră, azi, la Uzina cu Teatru

Actorii Teodor Corban şi Constantin Puşcaşu sunt creatorii unui nou proiect teatral, „Terminal: Brazilia”, premiera spectacolului putând fi urmărită astăzi, pe 14 aprilie, dar şi mâine, pe 15 aprilie, de la ora 19.30, la Uzina cu Teatru. Textul folosit de cei doi creatori de la Teatrul Naţional din Iaşi îi aparţine actorul şi scriitorul italian Spiro Scimone, iar traducerea este oferită de Eva Simon. Regia spectacolului este colectivă, sprijinită de asistenţa lui Beatrice Roman.

Piesa de teatru se înscrie în programul „Laborator”, care cuprinde proiecte iniţiate de actorii Naţionalului ieşean, potrivit reprezentanţilor instituţiei, din dorinţa de a cerceta, de a găsi noi resorturi interioare de inspiraţie şi creaţie, într-un proces de lucru care îi pune în centrul atenţiei, ca nucleu al spectacolului teatral.

„După ce am citit textul piesei Nunzio, care mi-a plăcut, am aflat lucruri care mi-au plăcut şi mai mult, m-au stârnit şi m-au provocat. Spiro Scimone e actor la bază (oh, ce expresie comunistă!) şi regizor. Ador piesele (bune), scrise de actori sau de cei care au călcat pe scândura scenei. Îl simt de-al nostru, e plămădit din acelaşi aluat de frământări actoriceşti ca şi mine. Pentru mine nu e sicilian, e de undeva din Paşcani sau Făurei, e din acelaşi spaţiu universal care aparţine unei bresle bine definite. Are verb, are replică, are tăceri, nu impune, ci propune, îi dă actorului material, combustibil ca să-şi poată dezvolta demersul. M-a frapat asemănarea dintre el şi mica lui echipă cu, să-i zicem «nucleul» pe care îl formez cu prietenul meu Ticu Puşcaşu. Spiro îşi joacă piesele pe scene mici, în teatre mici, invariabil însoţit de acelaşi grup mic de colaboratori”, afirmă Teodor Corban.

„Teminal: Brazilia”, care are titlul original „Nunzio”, este piesa de debut a lui Spiro Scimone, scrisă în dialectul messinez, în 1994. În acelaşi an a fost distinsă cu premiul „Autori Noi”,  iar în 1995, primeşte Medalia de aur  pentru dramaturgie, ambele fiind oferite de IDI (Istituto del Dramma Italiano).  Doi ani mai târziu, câştigă Premiul Ubu pentru debut. Filmul apărut în 2002, „Due Amici”, este bazat pe acest text.

Comentarii