Prima conferinţă a primarului la sediul PNL: Chirica şi Alexe au golit sacul plin cu promisiuni

luni, 01 iunie 2020, 01:50
5 MIN
 Prima conferinţă a primarului la sediul PNL: Chirica şi Alexe au golit sacul plin cu promisiuni

Nu au lipsit stadionul, autostrada, Spitalul Regional de Urgenţă, şoseaua de centură, dezvoltarea Zonei Metropolitane etc. Peste un an jumătate ar putea începe lucrările la A8. Stadionul din Moara de Vânt ar fi gata în patru ani. Costel Alexe, şeful PNL Iaşi, a dat vina pe PSD pentru întârzierea lucrărilor.

Liberalii au dat startul campaniei electorale în weekend. Şefii PNL Iaşi, Costel Alexe şi Mihai Chirica, care vor candida în tandem la alegerile locale (Alexe la Consiliul Judeţean şi Chirica la Primărie) au avut o primă conferinţă de presă comună.

Cu această ocazie, Mihai Chirica a intrat pentru prima dată în sediul PNL din Podu Roş. Primarul Iaşului a intrat în PNL în martie 2020, după ce a petrecut 7 ani în PSD şi circa doi ani în poziţia de independent politic.

„Am puţine emoţii“, a fost prima reacţie a primarului. Cei doi au insistat pe ideea unui parteneriat în viitor între administraţia locală şi judeţeană care să pună umărul la dezvoltarea Iaşului şi a regiunii, cu sprijin guvernamental.

„Este pentru prima dată de la Revoluţie când PNL are un preşedinte la Cotroceni, are un premier şi un guvern la Palatul Victoria, un ministru în cabinet, un primar de municipiu, al doilea după Bucureşti şi, cel mai important, atât Mihai Chirica, cât şi Costel Alexe sunt cei care, vreau să cred, pleacă cu prima şansă la alegerile locale din toamnă“, a spus şeful PNL Iaşi, Costel Alexe, ministru al Mediului în guvernul Orban.

În PNL, Chirica va ocupa funcţia de prim-vicepreşedinte al filialei ieşene. „E un act de generozitate din partea PNL“, a comentat primarul, el susţinând că nu a căutat vreodată funcţii politice.

Alexe şi Chirica, cu tolba plină de promisiuni

Candidaţii PNL au susţinut că ei vor fi cei care vor începe proiectele strategice ale Iaşului care stagnează de mai mulţi ani. În acest sens au fost nominalizate proiecte precum autostrada A8, Spitalul Regional de Urgenţă, şoseaua de centură, dezvoltarea Zonei Metropolitane, parcuri industriale şi altele.

Întrebaţi ce proiect nou de amploare îşi pot asuma că va fi început şi finalizat 100% într-un mandat de 4 ani, cei doi au invocat noul stadion al Iaşului prevăzut pentru Moara de Vânt.

Proiectul nu este neapărat în fruntea listei de priorităţi, dar primarul a subliniat că stadionul poate fi finalizat în acest termen având în vedere „durata tehnică de execuţie“.

„Stadionul poate fi abordat într-un termen de 4 ani. Spitalul are o durată de 7 ani, iar autostrada este în programul de 10 ani. Acestea sunt proiectele majore, dar sunt şi celelalte proiecte pe care le putem derula în continuare“, a comentat primarul Chirica.

La rândul lui, Alexe a spus că are asigurări de la Guvern că executivul va participa cu fonduri pentru construirea stadionului, dar şeful liberalilor a amintit şi de proiectul autostrăzii A8.

„După luna iulie, când vom semna, la Iaşi, contractul pentru studiul de fezabilitate şi proiect tehnic, vom reuşi după alte 18 luni să punem şi excavatorul în această autostradă“, a mai spus Costel Alexe.

El a susţinut că guvernul anterior, cel condus de PSD, a întârziat „nepermis de mult“ proiectele strategice ale Iaşului. Şeful PSD Iaşi Maricel Popa, actual şef CJ Iaşi şi candidat pentru un nou mandat, l-a contrazis pe Alexe şi a precizat că, în perioada PSD, „au ajuns la Iaşi peste un miliard de euro“.

„Sper ca toate acele proiecte care au fost vânturate pe la Primărie şi, acum, în premieră, la sediul PNL Iaşi să nu rămână doar simple iluzii vândute ieşenilor“, a comentat Popa.

Chirica: „Politica se face cu oameni, nu cu partide“

Alexe şi Chirica au evitat să facă dezvăluiri din culise ale negocierilor care l-au adus pe primar în rândul PNL, un exemplu în acest sens fiind modul în care va arăta lista pentru Consiliul Local.

Sursele „Ziarului de Iaşi“ spun că primarul va nominaliza 5 consilieri pe poziţii eligibile (PNL ar putea câştiga minimum 11-12 mandate din 27 posibile) şi nu este exclus ca printre aceştia să se numere şi actuali consilieri PSD care sunt apropiaţi ai primarului.

În prezent, în CL domneşte liniştea: prin intrarea în PNL, primarul şi-a asigurat loialitatea celor mai mulţi dintre consilierii liberali în funcţie (5 din 8) şi, în continuare, beneficiază de sprijinul consilierilor PSD, PMP şi ALDE, opoziţia în CL fiind aproape inexistentă.

„Nu am să dau cu piciorul niciodată la trecutul pe care l-am avut din punct de vedere politic. Dar, politica se face cu oameni, nu cu partide. Politica se face în acele echipe în care oamenii muncesc şi vor să tragă într-o direcţie în care prosperitatea să însemne ceva pentru noi, iar, de această dată, echipa se numeşte PNL“, a declarat primarul Chirica.

Edilul a susţinut că „echipa PNL“ a arătat „o deschidere“ către el, inclusiv la nivel central, cum acesta nu a beneficiat pe perioada când era social-democrat, iar guvernul era condus de PSD.

Mihai Chirica a insistat şi el pe parteneriatul Preşedinţie – Guvern – Iaşi care să determine implementarea proiectelor strategice ale capitalei Moldovei.

„Nu vom precupeţi niciun efort pentru ca aceste proiecte să devină realitate. Este momentul nostru şi avem o barieră care se numeşte timp, anul 2024. Este anul până când îl avem alături pe preşedintele Iohannis. Trebuie să profităm de fiecare secundă, de fiecare minut ca această garnitură preşedinte – guvern – PNL să poată schimba din rădăcini municipiul, judeţul şi regiunea de nord-est“, a mai spus primarul.

Comentarii