Primăria vrea 60 de hectare de la Fortus. Se doreşte construirea unui parc industrial

joi, 30 martie 2023, 01:50
2 MIN
 Primăria vrea 60 de hectare de la Fortus. Se doreşte construirea unui parc industrial

Primăria vrea să preia peste 60 hectare de la Fortus. Consilierii locali vor aproba astăzi, în ședință ordinară, o astfel de inițiativă. Municipalitatea deține deja aproape 28 ha în zonă, obținute în urma unor operațiuni de dare în plată, iar cele 60 ha aparțin acum statului. 

Bunurile ar urma să intre în proprietatea Primăriei în urma unei proceduri administrative, care a fost introdusă prin aprobarea noului Cod Administrativ în anul 2019. În primul rând, ca o autoritate locală să preia de la stat un bun, trebuie îndeplinită condiția ca acele terenuri sau clădiri să fie în raza teritorială.

În doilea rând, autoritatea locală trebuie să justifice în mod temeinic interesul pentru preluarea bunului – în acest caz, Primăria invocă necesitatea realizării unui parc industrial și tehnologic.

La mijlocul lunii martie 2023, lichidatorul judiciar al Fortus a trimis către Primăria Iași bunurile disponibile de la fostul combinat de utilaj greu care sunt acum în proprietatea statului: un teren cu o suprafață totală de 613.409 mp pe care se află diverse construcții.

„Avantajele creării unui parc industrial sunt multiple, dintre care enumerăm: atragerea de investitori, stimularea antreprenoriatului și asigurarea concurenței loiale, punerea la dispoziție către companiile cu afaceri a unor spații potrivite pentru deschiderea sau continuarea nestânjenită a activității, angajarea unei forțe de muncă locale de către companiile găzduite de parcul industrial, fapt ce contribuie la reducerea șomajului, creșterea veniturilor către bugetul local”, se arată în memoriul justificativ al Primăriei.

Prin hotărârea de astăzi, plenul Consiliului Local (CL) va îndeplini un prim pas administrativ, respectiv aprobarea solicitării de „trecere din domeniul public al statului român și din administrarea Autorității pentru Administrarea Activelor Statului în domeniul public al Municipiului Iași și administrarea Consiliului Local a activului funcțional din cadrul Fortus SA”.

În același timp, terenul, construcțiile și mijloacele fixe care ar urma să fie preluate vor fi declarate „bunuri de interes public local”, acesta fiind un alt pas în tentativa de preluare. Ulterior, hotărârea CL va lua calea Bucureștiului, în așteptarea unei decizii a guvernului care, la rândul lui, trebuie să emită un act normativ prin care să aprobe trecerea bunurilor la CL Iași. 

Comentarii