Primărie sancționată după umilirea unui funcționar

sâmbătă, 08 octombrie 2022, 10:18
3 MIN
 Primărie sancționată după umilirea unui funcționar

Cazul este fără precedent și demonstrează unde se poate ajunge din cauza orgoliilor personale din partea unora ajunși vremelnic în conducerea unor instituții.

Mazilit după ce a demascat nereguli

Fost consilier principal în cadrul compartimentului Asistenţă Socială la Primăria Mihălăşeni, Liviu Edu a fost unul dintre cei care au demascat, mai tot timpul, afacerile celor din administrație. Sesizările făcute de el la instituțiile de control au deranjat, astfel că cei din primărie au început să-i caute nod în papură și l-au destituit.

Măsura a fost contestată în instanță, iar Liviu Edu a fost reîncadrat pe funcție, la începutul lui 2019. Doar că, invocându-se un dosar penal, i s-au modificat atribuțiile. Ba mai mult, câteva luni mai târziu, când Primăria s-a mutat într-un sediu nou, Liviu Edu a fost singurul angajat care a rămas să-și desfășoare activitatea într-un birou din sediul vechi. Adică la circa 500 de metri de clădirea în care se mutase instituția și toți ceilalți angajați.

Instituţie sancţionată de CNCD

A urmat o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituție care a cerut mai apoi explicații de la Primăria Mihălășeni. În urma analizării probelor, pe 25 martie 2020, CNCD a dat verdictul – faptele sesizate de Liviu Edu reprezintă „discriminare și hărțuire”, iar Primăria Mihălășeni a fost amendată cu 1.000 lei.

„Pe baza documentelor depuse la dosar și a declarațiilor de martor, Colegiul director a reținut că petentul este singurul angajat care își desfășoară activitatea în fosta clădire a primăriei, la câteva sute de metri distanță de clădirea nouă a primăriei, unde își desfășoară activitatea restul angajaților. Mai mult, la o distanță de șapte luni de la repunerea pe postul deținut anterior, în baza documentelor justificative, petentul a beneficiat de repartizarea unor componente necesare desfășurării activității. Petentul a indicat drept criteri de discriminare în relație cu faptele sesizate pe cel al convingerilor politice diferite, acesta fiind contracandidatul primarului ales”, se menționa în decizia CNCD, care a apreciat că poziția în care a fost situat Liviu Edu „aduce prejudicii acestuia în comunitate și față de restul colegilor săi, creează un cadru intimidant, ostil, degradant și ofensiv”.

Ţinut la distanţă de superiori

Hotărârea CNCD a fost contestată în instanță de reprezentanții Primăriei, dar dosarul a fost plimbat de la Tribunalul Botoșani la Curtea de Apel Suceava, iar în final a ajuns la Curtea de Apel București. Audierile au arătat că Liviu Edu trebuia să meargă zilnic la sediul nou al primăriei, unde trebuia să semneze condica, după care să meargă la sediul vechi, unde avea biroul.

În plus, în birou existau doar un dulap și un birou, fără imprimantă, fără acces la internet, adică fără echipamentele necesare desfășurării muncii sale. Aceste dotări s-au realizat numai după o perioadă mare de timp. Ba mai mult, unul dintre martori a susținut că l-a auzit personal pe viceprimarul Ilie Hriţcu (care a avut şi atribuţii de primar interimar după suspendarea din funcţie a primarului) afirmând că Liviu Edu „nu va mai călca niciodată în această primărie”.

Mai mult, pe monitorulbt

Comentarii