Primarii PSD din județ scot femeile la atac: pregătesc contestarea listelor de candidaţi la Parlament

vineri, 23 octombrie 2020, 02:00
4 MIN
Ieri a fost ultima zi de înregistrare a dosarelor pentru alegerile din 6 decembrie. În ultimele zile, listele de candidaţi ale ambelor formaţiuni politice au fost contestate de mai mulţi membri ai lor.

Puţin a lipsit ieri ca delegaţiile PSD şi USR-PLUS să se întâlnească la Biroul Electoral Judeţean. La 10.30, liderii şi candidaţii alianţei dădeau deja declaraţii presei în faţa Casei Pătrate, în vreme ce, la sediul PSD, cuţitele ascuţite cu o seară înainte erau băgate, încet, în teacă.

„După ce am văzut listele cu candidaţii celorlalte partide, nu am absolut nicio îndoială că alianţa USR-PLUS este alternativa serioasă pentru a guverna România”, a descris Marius Bodea ofertele politice pentru alegerile din 6 decembrie. „Dacă unii alegători încă stau şi se gândesc aşteptând candidaţii perfecţi, să ştiţi că aceştia nu există. În schimb aveţi candidaţi curaţi, candidaţi oneşti şi asta e cel mai important”, a spus liderul alianţei aflat pe prima poziţie pentru Senat.

„Ne confruntăm din nou cu obstacole. Primarul Chirica e din nou absent şi se pare că nu şi-a delegat atribuţiile. Am depus cerere pentru autorizaţie pentru corturi, cu mai mult de trei săptămâni în urmă. Nu avem niciun răspuns. Ieri-dimineaţă (miercuri dimineaţă, n.r.), secretariatul Primăriei ne-a spus că s-a rătăcit cererea, iar după câteva ore ne-a spus că primarul este bolnav şi că nu se pot da autorizaţii. Este ceva siderant în oraşul nostru să stai după cineva care nu şi-a delegat atribuţiile sau care, de fapt, abuzează din nou de puterea pe care o are. Noi vom monta corturile USR-PLUS pe care scrie «O Românie fără hoţie». Ne dorim un Iaşi fără hoţie, o ţară fără hoţie“, a susţinut Cosette Chichirău cauza alianţei, cu un exemplu servit de actualul primar al oraşului.

În ciuda acuzaţiilor formulate de unii lideri ai USR, că aspiranţii la mandate parlamentare au fost votaţi de membri ai uniunii aduşi cu „autobuzul cu geamuri fumurii“, adică peste noapte şi fără să fie văzuţi, Alianţa USR-PLUS ar putea să prindă la aceste alegeri un mandat de senator şi trei de deputaţi. La fel ca PSD – care speră însă la ceva mai mult: doi senatori şi patru deputaţi.

O contestaţie a candidaturilor, în analiză la PSD

Scandalul modificării aproape integrale la Bucureşti a listelor aprobate la Iaşi ar putea să aibă repercusiuni consistente asupra voturilor la care aspiră candidaţii social-democraţi. Aşa cum am relatat, pe cele maxim şase mandate eligibile la care pot să spere cei de la PSD dacă ar face o figură frumoasă în campanie au rămas doar doi candidaţi votaţi în Comitetul Executiv de la Iaşi, exact cei care au mers la Bucureşti, la Comitetul Executiv Naţional: Maricel Popa şi Bogdan Cojocaru, aflaţi pe primele două poziţii ale listei pentru Senat. La Camera Deputaţilor, în locul lui Cristian Stanciu, al lui Bogdan Cojocaru (mutat pe lista pentru Senat în locul Cameliei Gavrilă), Dumitru Pantazi şi Marian Şerbescu, au fost impuşi Vasilică Toma (acum senator), Vasile Cîtea (acum deputat), Marius Ostaficiuc (preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD) şi Silviu Macovei (acum deputat). Schimbările au stârnit furia multor primari ai partidului, care au ameninţat că nu se vor implica în campania electorală. Aşadar, PSD Iaşi e ca un butoi cu pulbere.

Ieri, în toiul fierberilor, au fost depuse dosarele candidaturilor la BEJ. Voci din cadrul partidului susţin însă că este analizat conţinutul unei contestaţii care poate să fie depusă în termen de 72 de ore de la încheierea înregistrării listelor de candidaţi. Motivele sunt: modificarea deciziei luate în Comitetul Executiv Judeţean şi lipsa femeilor de pe liste – minim 30 la sută, inclusiv în vârful listelor.

Netulburat de ceea ce se întâmplă în filiala pe care încă o conduce, Maricel Popa a declarat ieri că „avem o echipă de specialişti, o echipă care se va lupta pentru proiectele Iaşului, atât pentru autostradă, cât şi pentru Spitalul Regional de Urgenţă“. El a adăugat că s-a ajuns la un consens în interiorul PSD Iaşi, „să avem reprezentanţi din tot judeţul şi din municipiu“.

Ieri a fost ultima zi de înregistrare a dosarelor de candidatură pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii