Primarul comandă încă un rând de machete, ca să le vânture în campania electorală

marți, 25 februarie 2020, 02:50
2 MIN
 Primarul comandă încă un rând de machete, ca să le vânture în campania electorală

Printre cele mai importante: documentaţiile aferente unui nou stadion (3,3 milioane lei), o nouă sală de sport (1,7 milioane lei), proiectarea lucrărilor la un număr de 22 de străzi (1,5 milioane lei) şi cele două pasaje din Podu Roş (1,3 milioane lei).

Primăria are în plan să cheltuiască în acest an aproape 20 milioane lei pe diverse documentaţii tehnice aferente unor posibile investiţii viitoare. Fondurile sunt asigurate din veniturile proprii ale municipalităţii.

Printre cele mai importante lucrări de proiectare se numără documentaţiile aferente unui nou stadion municipal (3,3 milioane lei), o nouă sală de sport (1,7 milioane lei), proiectarea lucrărilor la un număr de 22 de străzi (1,5 milioane lei) şi cele două pasaje din Podu Roş (1,3 milioane lei).

În cazul ultimului proiect menţionat în sumă este inclusă şi o mică parte şi din necesarul lucrărilor de execuţie, planul Primăriei fiind să lanseze licitaţia în acest an. Amintim că realizarea pasajelor din Podu Roş a fost estimată la peste 80 milioane lei, iar intenţia principală a municipalităţii este de a finanţa proiectul prin credit sau fonduri europene.

O altă documentaţie tehnică vizează proiectarea căilor de acces la amplasamentul Spitalului Regional de Urgenţă (900.000 lei). În relaţie cu această investiţie, Primăria vrea alte două studii aferente Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Moara de Vânt (261.000 lei) şi strategiei de dezvoltare a zonei după un concept „smart city“ (118.000 lei).

Noutatea bugetului din acest an – construirea unui parcaj suprateran în Muşatini cu 255 locuri cu bani proprii – are o alocare de 800.000 lei în special pentru partea de proiectare, dar şi pentru execuţie astfel încât licitaţia de lucrări să fie lansată în acest an.

Alte 400.000 lei au fost alocate pentru proiectarea lucrărilor la noul centru administrativ al municipalităţii. Noul sediul al Primăriei urmează să fie construit în zona din spatele Palatului Roznovanu, unde se află clădirea Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni şi parcarea.

Alte investiţii în cazul cărora vor fi întocmite documentaţii tehnice fac referire la sistemul de iluminat public (reabilitare, modernizare sau extindere – 483.000 lei), supralărgirea pasajului Socola (400.000 lei), construirea a cinci creşe (355.000 lei), reabilitarea unor spaţii de joacă (300.000 lei), refacerea pasajului pietonal Frumoasa (300.000 lei), reabilitarea esplanadei Palatului Culturii (238.000 lei), amenajarea de săli de sport la şcoli (210.000 lei), reabilitarea şi modernizarea Pieţei Unirii (200.000 lei) şi crearea unei noi căi rutiere din zona Bucium spre oraş (pasaj subteran sau pod – 150.000 lei).

Potrivit datelor din bugetul pe anul 2020, mai multe clădiri monument istoric, toate aflate în proces de restaurare, vor beneficia de fonduri pentru proiectarea (şi execuţia) unui sistem de iluminat arhitectural: Palatul Braunstein, Muzeul de Ştiinţe Naturale, Baia Turcească şi ansamblul Mănăstirii Frumoasa.

Bugetul Iaşului a fost aprobat săptămâna trecută de plenul Consiliului Local. Veniturile totale ajung la 1,43 miliarde lei, sumă care cuprinde bugetul local al municipalităţii (1,1 miliarde lei) şi cheltuielile instituţiilor din subordine.

Comentarii