Probleme cu securitatea la incendii: Amenzi de zeci de mii de lei încasate de cluburi ieşene

vineri, 03 august 2018, 01:50
3 MIN
 Probleme cu securitatea la incendii: Amenzi de zeci de mii de lei încasate de cluburi ieşene

Un număr de 12 unităţi şcolare din Iaşi au clădiri ce nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Informaţia apare într-o adresă a Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), publicată recent pe site-ul Camerei Deputaţilor. 

Potrivit MEN, Consiliul Local (CL) Iaşi trebuie să intervină pentru remedierea deficienţelor, deliberativul fiind proprietarul imobilelor. Cel mai frecvent este vorba despre lucrări de reabilitare sau extindere la unele clădiri ce nu au fost încă finalizate. În total, în municipiu sunt 74 de unităţi, iar 62 dintre acestea au actele în regulă, conform MEN.

Lista şcolilor cu probleme

Printre instituţiile de învăţământ ce au imobile fără autorizaţie de incendiu se numără Colegiul „Costache Negruzzi“ (sală de sport în curs de obţinere a autorizaţiei), Colegiul „Mihai Eminescu“ (la Corpul B au fost returnate  documentele de către ISU Iaşi în vederea refacerii scenariului la incendiu), Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ (pentru extinderea realizată la această unitate nu a fost depusă o solicitare pentru eliberarea autorizaţiei întrucât încă nu a fost semnat procesul verbal de finalizare a lucrărilor) şi Colegiul „Octav Băncilă“ (la sala de festivităţi este necesară efectuarea unor lucrări de reabilitare care să asigure îndeplinerea normativelor). Pe lista „neagră“ se află şi trei grădiniţe cu program prelungit, 1, 16 şi „Sf. Sava“. În primele două cazuri încă se desfăşoară unele lucrări de extindere, iar în cealaltă situaţie au fost returnate documentele de către ISU Iaşi în vederea remedierii unor deficienţe, conform adresei MEN. Un alt exemplu este Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“.

„La extinderea realizată la această unitate de învăţământ nu s-a eliberat autorizaţia de securitate la incendiu, deşi construcţia este finalizată, deoarece trebuie construit un rezervor de apă care să asigure alimentarea instalaţiei de stingere a incendiilor, iar compania de apă nu asigură debitul şi presiunea necesare“, se arată în adresa MEN. Probleme sunt şi la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu“, unde sunt necesare lucrări de reabilitare care să asigure îndeplinirea normativelor pentru obţinerea autorizaţiei. Celelalte trei unităţi de pe listă sunt Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ (o parte dintre clădirile acestui colegiu sunt afectate de lucrări de reabilitare în curs de finalizare), Liceul cu Program Sportiv Iaşi (lucrări de reabilitare nefinalizate) şi Liceul Tehnologic „Petru Poni“ (la căminul de elevi au fost returnate documentele de către ISU Iaşi în vederea remedierii unor deficienţe). „Menţionăm faptul că (…) imobilele în care funcţionează unităţile de învăţământ preuniversitar de stat fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale. Astfel, efectuarea demersurile pentru alocarea de fonduri în vederea efectuării lucrărilor necesare obţinerii autorizaţilor de securitate la incendiu este de compentenţa acestor autorităţi, în calitate de proprietari ai imobilelor“, se mai precizează în adresa MEN.

Amenzi de 50.000 lei

Probleme cu obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu nu sunt doar la instituţii de stat, ci şi în mediul privat. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în perioada septembrie 2017 – iunie 2018, au fost efectuate 12 acţiuni de control la nouă companii ce deţin cluburi sau locuri de agrement. În urma verificărilor, au fost date 35 de avertismente şi 20 de amenzi, acestea din urmă având o valoare totală de 48.500 lei. Cele mai mari sancţiuni, conform MAI, au fost aplicate firmei Oscar Eigo Group SRL pentru restaurantul Oscar din str. Lascăr Catargi: 4 amenzi în cuantum de 11.500 lei. Alţii 10.000 lei au reprezentat o amendă dată firmei Usrom House Ltd SRL pentru restaurantul Little Texas din str. Moara de Vânt. Pe lista firmelor amendate se mai numără Cafeneaua Times SRL (7.000 lei, Clubul Times din str. Codrescu 6), Soft Social SRL (7.500 lei, Clubul Skin din str. Sf. Lazăr 27), Cardiff LGD SRL (6.000 lei, barul „The Legend“ din str. A. Panu 31), Transworld SRL (3.000 lei, Clubul Master Pub din bd. Mangeron 71A), Poieni Iaşi SRL (3.000 lei, local în zona de agrement Ciric) şi Clondalkin SRL (500 lei, Club Tribo de la demisol Facultatea de Chimie)

 

 

Comentarii