Probleme în învăţământul medical: cadavrul din laborator a izbucnit în râs, apoi a fugit!

vineri, 02 octombrie 2020, 14:42
3 MIN
 Probleme în învăţământul medical: cadavrul din laborator a izbucnit în râs, apoi a fugit!

* Chiar în anii fără molimă şi alegeri, unele instituţii de învăţământ superior întâmpină probleme cu dotarea; mai prost o duc facultăţile de Medicină, care au nevoie de mai multe materiale decât cele de Matematică sau Litere, de exemplu, unde nu trebuie, tot de exemplu, schelet şi cadavru sau organe în formol. Avem informaţii proaspete:

* Practica viitorilor stomatologi care studiază azi la UMF din reprezentativa localitate Consumatori pare compromisă, nu atât din lipsa dotărilor, cât din cea a pacienţilor pe care studenţii să facă practică, învăţând astfel să obtureze o carie, să scoată un nerv, chiar un dinte, să detartreze etc. Marea problemă e că pe o rază de mulţi kilometri nu se găsesc săteni care să aibă măcar o măsea, primarul fiind singurul care şi-a permis proteză, chiar dacă este veche, de la second-hand. Localnicii spun că aşa au apucat ei din strămoşi, fiindcă produsele pe care le consumă nu se mestecă, doar se beau.

* Studenţii de la Facultatea de Stomatologie a Universităţii din Machitori au un mare avantaj: toţi pacienţii lor vin gata anesteziaţi cu mijloace proprii, de producţie locală!

* Omologii lor de la UMF Nehaliţi au descoperit în localitate un sătean care încă mai are în gură, nu se ştie cum, doi incisivi, un canin şi patru premolari, motiv pentru care au tăbărât cu toţii pe el, să facă practică, să înveţe meserie. Din nefericire, respectivul pacient şi-a dat seama de importanţa sa în context, aşa că şi-a cam luat-o în cap şi a început să pretindă să fie plătit la preţul pieţei; acum el primeşte 300 de lei pentru un detartraj cu periaj profesional şi 150 pentru o plombă. Deşi omul are mare nevoie de nişte extracţii, fiindcă urlă de durere şi i s-au umflat fălcile, decanul facultăţii spune că aşa ceva e exclus, deoarece alţi dinţi nu se mai găsesc în toată zona!

* Nu doar viitorii stomatologi întâmpină probleme, ci şi viitorii medici; unii au remarcat cu stupoare că scheletul pentru studiul anatomiei avea doar patru coaste şi o costiţă de purcel, scoasă dintr-o mâncare cu fasole, că nişte vertebre erau de vacă sau oaie, că din umărul stâng atârna un femur şi că în loc de calota craniană fusese montată o jumătate de minge din cauciuc, roşie, cu buline albe. În plus, când a fost atins de un student, cadavrul pregătit pentru studiul anatomiei a izbucnit în râs, apoi s-a ridicat şi a fugit, el fiind de fapt un cetăţean gâdilicios plătit cu ora să o facă pe mortul.

Comentarii