În ce s-a transformat urmărirea unei reţele de obţinere frauduloasă a permiselor de şofer?

Proces care a durat şase ani: achitat după ce a luat 50 lei mită

luni, 06 iunie 2022, 01:50
4 MIN
 Proces care a durat şase ani: achitat după ce a luat 50 lei mită

Mita i-a fost oferită de un investigator sub acoperite. Tribunalul a decis şi returnarea celor 50 de lei funcţionarului cercetat.

 

Achitat! La aproape şase ani după ce ar fi primit 50 de lei mită de la un investigator sub acoperire al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) ca să îi asigure acestuia eliberarea urgentă a vizei de reşedinţă, un funcţionar din comuna Scânteia a fost achitat de magistraţii Tribunalului. Aproape patru ani le-a luat politistilor DGA şi procurorului DNA să finalizeze dosarul şi să-l trimită la instanţa de judecată. Încă un an şi jumătate dosarul şi-a urmat cursul în Palatul de Justiţie din Iaşi. Judecătorii au decis şi returnarea bancnotei de 50 de lei inclulpatului achitat.

Vasile Cârlescu ar fi pretins şi primit cei 50 de lei pe 12 iulie 2016. Era angajat la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Scânteia. A fost persoana nepotrivită, la locul nepotrivit, pentru că investigatorul sub acoperire se ocupa, de fapt, de un caz mai amplu. În vizor era administratorul unei şcoli de şoferi care pretindea între 400 şi 600 de euro de la cursanţii mai slab pregătiţi, cu promisiunea că la două săptămâni după ce treceau examentul teoretic le obţinea permisul. O parte din bani, instructorul auto îi păstra pentru el, „iar diferenţa o remitea funcţionarilor pe lângă care-şi trafica influenţa”. Investigatorul s-a infiltrat în reţea şi, „în cursul lunii februarie 2017, a susţinut proba practică pentru obţinerea permisului de conducere, anterior acestui moment remiţându-i instructorului auto suma de 1.500 de euro în schimbul traficării influenţei pe lângă examinatori din cadrul SPCRPCIV Iaşi”.

„Un prim pas pentru obţinerea permisului de conducere”, avea să le explice judecătorilor investigatorul implicat în anchetă, a fost obţinerea vizei de reşedinţă(…) astfel încât să pot susţine examenul aici”. Urma, mai exact, să fie luat în spaţiu de un localnic şi avea nevoie urgent de document. A mers acolo însoţit de persoana care urma să-l ia în spaţiu, de un prieten al celui din urmă şi de încă un bărbat, care îi transporta unde aveau nevoie. Anchetatorul a povestit că s-au aşezat pe scările din faţa SPCLEP Scânteia, iar unul dintre bărbaţii care îl însoţeau l-a abordat pe funcţionarul biroului, atunci când acesta a ieşit să fumeze.

“În legătură strictă cu data de 12.07.2016, dată la care am obţinut viza de reşedinţă la SPCLEP Scânteia precizez următoarele: (…)Întrucât ne grăbeam, i-a spus unui funcţionar, persoană de sex masculin, vârsta 35-40 de ani, îmbrăcat cu un tricou alb cu dungi bleumarin pe mâneci, din cadrul SPCLEP Scânteia, când acesta a ieşit să fumeze, că avem nevoie de o viză de reşedinţă, iar acesta i-a răspuns: „Aşteaptă că ţi-o fac, dacă am timp, dacă n-am timp, ai să vii mâine, poimâine.., moment în care (nr. ajutorul investigatorului) m-a sfătuit să-i dau suma de 50 de lei pentru a i-o da funcţionarului respectiv, dându-mi de înţeles că aşa se rezolvă mai repede. (…)A luat bancnota de 50 de lei şi, când funcţionarul a revenit să intre în clădire, exact când intra prin faţa mea, i-a înmânat cei 50 de lei, funcţionarul luându-i în pragul uşii”.

Gabriel Vasile Cârlescu a fost trimis in judecată pe 18 decembrie 2020, pentru luare de mită, separat de dosarul privind şcoala de şoferi. Judecătorul din camera preliminară a dispus atunci începerea judecăţii. “Deşi criticabilă maniera de instrumentare a cauzei în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Cârlescu Gabriel-Vasile, în sensul că nu a fost înregistrată audio/video declaraţia acestuia din data de 10.05.2017, precum şi nu a fost soluţionată în niciun mod cererea sa de încheiere a unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, formulată la data de 10.05.2017, timp de aproximativ 3 ani, judecătorul de cameră preliminară apreciază că nu poate fi reţinută ca dovedită încălcarea unei dispoziţii legale care să atragă sancţiunea nulităţii absolute(…)”, se arăta în încheierea de şedinţă de la acea dată. La aproape şase ani de când s-ar fi produs presupusa luare de mită, funcţionarul de la Scânteia a fost achitat şi va primi şi cei 50 de lei. Iar statul va suporta cheltuielile judiciare care s-au făcut în această cauză. Decizia magistraţilor poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile. 

Comentarii