Proces între Operă şi primul balerin: răsturnare de situaţie la Tribunal

marți, 21 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Proces între Operă şi primul balerin: răsturnare de situaţie la Tribunal

Prima instanţă a decis că instituţia a fost denigrată, dar a doua a schimbat în totalitate sentinţa considerând că a fost libertate de exprimare.

Magistraţii Curţii de Apel sunt chemaţi să decidă într-un alt proces desfăşurat între Opera Naţională şi prim solistul corpului de balet al instituţiei. Vlad Mărculescu este implicat în mai multe litigii cu Opera, după ce a intrat în conflict cu fostul manager al acesteia. Concediat de Beatrice Rancea, balerinul a obţinut reintegrarea pe post, fără ca acest lucru să ducă la stingerea proceselor existente.

Procesul intrat vineri pe rolul Curţii de Apel a început în octombrie 2020 în faţa Judecătoriei, cu Opera Naţională în postura de reclamant. Instituţia l-a chemat în judecată pe Vlad Mărculescu, cerându-i despăgubiri de 45.000 lei ca daune morale pentru o serie de postări şi comentarii făcute de acesta pe Facebook şi considerate denigratoare.

În primă instanţă, Judecătoria a dat dreptate Operei, obligându-l pe balerin să şteargă toate articolele şi comentariile care aduceau atingere imaginii instituţiei şi, totodată, să publice timp de 30 de zile, pe pagina sa de Facebook, sentinţa prin care fusese condamnat.

Totuşi, magistraţii, nu au aprobat plata de despăgubiri, întrucât taxele de timbru nu fuseseră achitate de Operă.

Sentinţa a fost contestată de Mărculescu în faţa Tribunalului, iar aici magistraţii au văzut lucrurile cu totul altfel. În primul rând, postările lui Mărculescu reclamau diferite aspecte din activitatea de manager a Beatricei Rancea, nu a Operei, ca instituţie.

Ca urmare, dacă imaginea cuiva era afectată, aceasta era cea a managerului. Instituţia nu avea de ce să-l cheme în judecată pe angajatul său. În plus, chiar dacă afirmaţiile nu ar fi prezentat aspecte reale, Opera ar fi trebuit să demonstreze reaua-credinţă a lui Mărculescu.

„Adevărul obiectiv al afirmaţiilor nu trebuie să fie singurul criteriu de luat în considerare de instanţe, elementul determinant trebuind să fie buna credinţă a autorului afirmaţiilor care afectează reputaţia părţii încriminate”, au arătat magistraţii Tribunalului.

De altfel, instanţa inferioară nici măcar nu individualizase postările şi comentariile care ar fi fost denigratoare. Mărculescu fusese condamnat practic pentru toate afirmaţiile în care făcea referire la managerul Operei, fără a se analiza care dintre ele afectaseră reputaţia instituţiei.

„Or, în prezenta cauză, apelantul nu a acţionat în sensul de a prejudicia imaginea reclamantei Opera Naţională Iaşi, ci a intenţionat să atragă atenţia cu privire la comportamentul directorului instituţiei”, au conchis judecătorii, care au dispus respingerea plângerii Operei. Curtea de Apel urmează să decidă care dintre interpretările date libertăţii de exprimare este cea corectă. 

Comentarii