Prof dr. Azoicăi: La vaccinurile care nu folosesc componentă virală, nu există riscul să producă boala

luni, 30 noiembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Prof dr. Azoicăi: La vaccinurile care nu folosesc componentă virală, nu există riscul să producă boala

În contextul discuţiilor din ultima perioadă despre vaccinul anti-COVID, prof. dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog şi preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, este convinsă că administrarea vaccinului va reuşi să ţină sub control evoluţia acestei pandemii.

Deşi există încă foarte multe întrebări la care nici specialiştii nu au toate răspunsurile, o eficienţă a vaccinurilor între 90 şi 95% înseamnă că acestea generează răspuns imun, adică produc anticorpi care protejează persoana vaccinată.

„Cele două vaccinuri despre care ştiu, Pfizer şi Moderna, au dovedit că generează un răspuns imun favorabil de până la 95%. Folosesc secvenţe genetice de ARN mesager, deci nu folosesc componentă virală, adică tot virusul, ci doar nişte secvenţe genetice care sunt imunogene, care dau imunitate şi nu există riscul ca vaccinul să producă boala, ceea ce este un avantaj. Rezultatele care au fost raportate până acum dovedesc faptul că nu s-au înregistrat reacţii post vaccinale importante, dar aşteptăm finalizarea studiilor”, a precizat prof. dr. Doina Azoicăi.

„Întotdeauna în situaţii de pandemie se accelerează producţia şi obţinerea unui vaccin eficient, eficace şi sigur”

Un dezavantaj al acestora este modalitatea de stocare şi de distribuire, însă preşedintele Societăţii de Epidemiologie crede că în timp va fi rezolvată această problemă.

„Unul din ele necesită o păstrare la temperaturi foarte joase, nu spun care pentru că poate între timp îşi reglează problema aceasta. Această problemă este avută în vedere pentru că oricum vaccinul poate fi păstrat în zăpadă carbonică, dar sigur că modalitatea de distribuire este mai dificilă. Modalitatea de distribuire şi de păstrare reprezintă o dificultate, spre deosebire de celălalt vaccin la care stocarea se face la minus 20 de grade şi stabilitatea lui în mediu este mai bună”, a completat prof. dr. Doina Azoicăi.

Referitor la discuţiile existente conform cărora o parte din neîncrederea existentă în rândul populaţiei este dată de faptul că vaccinul s-a produs foarte repede, epidemiologul crede că, în cazul unei necesităţi pandemice, nu trebuie să aşteptăm ani de zile.

„Întotdeauna, în situaţii de pandemie, se accelerează producţia şi obţinerea unui vaccin eficient, eficace şi sigur, aşa cum s-a făcut în cazul acestei pandemii, fără să fie eludate etapele obligatorii, adică trecerea prin trialul de fază I, fază II şi fază III. La acest vaccin au fost făcute toate aceste etape într-un ritm mai accelerat pentru că suntem într-o situaţie de urgenţă mondială”, a concluzionat prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Comentarii