Eveniment

Proiect ERASMUS+ GREEN ENERGY la Scoala Holboca (P)

luni, 10 aprilie 2023, 07:19
3 MIN
 Proiect ERASMUS+ GREEN ENERGY la Scoala Holboca (P)

Săptămâna 27-31 martie 2023 a însemnat un eveniment deosebit pentru Școala Profesională Holboca: profesori din Bulgaria, Turcia, Croația și Grecia au vizitat școala și au participat la activitățile proiectului Erasmus+ Green Energy Saves the Earth inițiat și coordonat de domnul profesor de limba engleza Vrajitoru Chrys. 

Un grup de 9 profesori străini și 18 elevi din școlile partenere de proiect a fost prezent în Iași și în Școala Holboca pentru activități de învățare despre energia verde, tema principală a proiectului Erasmus+ 2020-2023.

În prima zi musafirii au fost primiți cu o festivitate de deschidere, după care au început activitățile prin jocul online Kahoot, un joc interactiv cu 21 întrebări despre energia verde. 

Atelierele de lucru au avut ca scop formarea deprinderilor practice, creșterea interesului pentru învățarea științelor și încurajarea elevilor spre ingineria viitorului.

Echipele internaționale de elevi au construit machete de jucării solare, hidrocentrale, baterii galvanice, îndrumați de doamna profesor de chimie si fizică,Gavriluta Gabriela.

De asemenea, elevii si-au manifestat inventivitatea, construind machete de turbine eoliene pe care le-au testat pe lacul Ciric. 

Echipele de proiect au avut de asemenea ocazia să viziteze hidrocentrala Stejarul și barajul Bicaz, unde au învățat despre modul în care se produce curent electric din resurse regenerabile, prin utilizarea eficientă a energiei kinetice a căderii de apă.

În decursul celor cinci zile cu activități de învățare elevii și profesorii de la școlile partenere au vizitat și Muzeul de știință și tehnică de la Palatul Culturii, au aflat despre sortarea deșeurilor reciclabile la Salubris SA și au admirat Gradina botanică. 

Elevii străini s-au împrietenit cu elevii români și au învățat împreună despre energia verde, pentru a face o lume mai bună în viitor, cu un mediu înconjurător mai sănătos. 

Școala Profesională Holboca, având-o la conducere pe doamna director Istrate Valerica, a petrecut săptămâna într-o atmosferă de sărbătoare, dând dovadă de ospitalitate și colaborare armonioasă, astfel încât musafirii au apreciat și activitățile și primirea călduroasă, de care s-au bucurat și din partea primarului comunei Holboca, domnul Neculai Aurel Pamfil.

 Acesta a discutat cu vizitatorii din școlile partenere despre eficientizarea energetică și dezvoltarea comunității prin investiții europene, exprimandu-și intenția de a aduce comunitatea locală la un nivel de civilizație cât mai ridicat.

Activitățile de învățare despre energia verde s-au încheiat cu un chestionar pentru elevi și înmânarea certificatelor de participare. Impactul postărilor pe pagina facebook a proiectului a depășit așteptările în săptămâna Erasmus plus: peste 1500 de persoane din 10 țări și 10 orașe au avut 1700 de reacții la fotografiile și videoclipurile postate, ceea ce dovedește că energia verde este un subiect de viitor, care trezește interesul publicului larg și poate schimba soarta planetei prin informarea și pregătirea noilor generații. Pagina proiectului a atins cel mai mare număr de vizitatori în aprilie 2022 când a ajuns la 8000 de persoane din 12 țări și 50 de orașe generând 14400 reacții la fotografiile și videoclipurile postate.

Rezultatul principal al proiectului Erasmus+ Green Energy Saves the Earth, Ghidul pentru energia verde, se poate descărca gratuit de pe website-ul proiectului și poate constitui un material util pentru cei care doresc să afle mai multe despre energia verde.

Linkuri:
Website proiect:
https://projecttogether.wixsite.com/greenenergy
Pagina facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100053783947337

Comentarii