Proprietara unei case din Tătăraşi n-o poate consolida, pentru că vecinul nu este de acord

vineri, 23 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Proprietara unei case din Tătăraşi n-o poate consolida, pentru că vecinul nu este de acord

Proaspătă proprietară a unei case vechi din Tătărași, o ieșeancă și-a văzut blocată dorința de a o reconstrui. Vecinii și-au dat acordul, cu excepția unuia, care a refuzat ferm. Cazul a ajuns în instanță, dar până acum judecătorii nu au dat o soluție definitivă.

M.L.H. a cumpărat casa de pe stradela Nicoriță la mijlocul lui iunie. Este vorba de un imobil de 66 mp, construit pe un teren de doar 150 mp. Imediat, a început demersurile pentru consolidarea și reamenajarea locuinței. La începutul lunii iulie, s-a prezentat cu dosarul de autorizare la unul dintre vecini, G.B., pentru a obține de la acesta acordul necesar. A fost însă refuzată hotărât. Nu a avut altă variantă decât să se adreseze Judecătoriei, cerând emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să fie suplinit acordul vecinului respectiv. În acțiunea sa, femeia susține că vecinul și-ar fi condiționat acordul, cerându-i ca în schimbul semnăturii, să-i repare gardul. M.L.H. a declarat că repararea casei este urgentă, aceasta aflându-se în curs de autodemolare și existând riscul ca bucăți din imobil să cadă în stradă. În plus, în cazul autodemolării, documentația făcută pentru consolidare ar deveni inutilă, femeia pierzând astfel banii cheltuiți deja pentru autorizare. Consolidarea și reamenajarea locuinței nu l-ar afecta pe G.B. în niciun fel, opoziția sa constituind astfel un abuz de drept. Magistrații Judecătoriei l-au chemat pe G.B. să-și explice poziția. El a precizat că refuzul său pleacă de la un litigiu cu M.L.H., aflat de altfel pe rolul instanței și acuzând-o pe femeie că ar fi prezentat acte false.

Conform legii, prin intermediul unei ordonanțe președințiale se dispun măsuri temporare, care nu suferă amânare, fără a se interveni asupra fondului unei probleme. Judecătorii au apreciat însă că prin pronunțarea unei ordonanțe, tocmai acest lucru s-ar întâmpla. Mai mult, decizia ar fi una definitivă, nu temporară. „Suplinirea acordului vecinilor pentru obţinerea autorizaţiei de consolidare şi reamenajare are un caracter ireversibil. Odată dispusă suplinirea acordului pârâtului la înregistrare, nu se mai poate reveni asupra acesteia. Mai mult, suplinirea acordului nu poate fi considerată vremelnică, în condiţiile în care suplinirea consimţământului unei persoane este o măsură definitivă şi ireversibilă, partea neputând să îşi retragă consimţământul odată exprimat”, au explicat magistrații. Ei nu au fost convinși nici de caracterul urgent al acțiunii. Ca urmare, acțiunea lui M.L.H. a fost respinsă. Sentința Judecătoriei nu este definitivă, existând încă posibilitatea apelului. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii