Propunere INSP: Test PCR obligatoriu la intrarea în țară, inclusiv pentru persoanele vaccinate

vineri, 03 decembrie 2021, 20:03
1 MIN
 Propunere INSP: Test PCR obligatoriu la intrarea în țară, inclusiv pentru persoanele vaccinate

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a discutat în ședința de vineri o propunere a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) ca la intrarea în România să fie obligatorie prezentarea unui test PCR, inclusiv pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19. Propunerea ar urma să fie rediscutată de către Ministerul Sănătății și INSP, astfel încât săptămâna viitoare să fie luată o decizie, în contextul apariției noii tulpini Omicron.

Conform Departamentului pentru Situații de Urgență (DSP), instituție condusă de Raed Arafat, "având în vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variate Omicron la nivel mondial, precum și posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă", Institutul Național de Sănătate Publică a trimis joi către DSU și către Ministerul Sănătății o adresă prin care propune ca “intrarea pe teritoriul național sa se facă doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii”.

În baza acestei propuneri, DSU a venit în ședința de vineri a CNSU cu un proiect de hotărâre elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către specialiștii din cadrul INSP, potrivit DSU.

Reprezentanții DSU au explicat pentru HotNews.ro că în ședința de vineri a CNSU nu a fost luată o decizie privind obligativitatea testării la intrarea în țară, concluzia fiind ca propunerea să fie rediscutată de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.

Comentarii