Propunere legislativă privind interzicerea acordării de decoraţii foştilor colaboratori ai Securităţii

joi, 08 iunie 2023, 12:28
3 MIN
 Propunere legislativă privind interzicerea acordării de decoraţii foştilor colaboratori ai Securităţii

O propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României a fost depusă la Parlament, după ce o propunere similară a fost scoasă de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor din 31 mai, din motive de tehnică legislativă.

Potrivit noului proiect depus la Parlament de un grup de deputaţi, "decoraţiile nu pot fi conferite cetăţenilor pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, prin care se constată că au fost lucrători sau colaboratori ai Securităţii şi au desfăşurat activităţi de poliţie politică, precum şi cetăţenilor pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă de condamnare la pedeapsa privativă de libertate".

Iniţiatorii arată că cei care au fost onoraţi cu distincţiile statului român trebuie să fie persoane de înaltă calitate morală, asupra cărora nu trebuie să planeze nicio umbră de îndoială. "Prezenta iniţiativă legislativă a apărut ca urmare a necesităţii de a reglementa cu claritate condiţiile în care cetăţenii pot primi aceste distincţii ale statului român", se precizează în expunerea de motive.

Pe 31 mai, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a propus retragerea unei propuneri USR care se referea la modificarea şi completarea Legii 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, care prevedea interzicerea acordării decoraţiilor persoanelor condamnate definitiv prin hotărâre judecătorească la o pedeapsă privativă de libertate şi persoanelor care au fost lucrători sau colaboratori ai organelor de securitate şi care au făcut poliţie politică, instituirea unor măsuri pentru verificarea membrilor ordinelor privind colaborarea cu organele de securitate, clarificarea modului în care persoanele condamnate definitiv prin hotărâre judecătorească la o pedeapsă privativă de libertate pot pierde calitatea de membru al unui ordin.

Simonis a invocat între altele că legea este "prost scrisă şi nu poate să stabilească modul în care Parlamentul intervine peste atribuţiile preşedintelui".

"Deşi recunoaştem majoritatea dintre noi că legea este proastă, admitem nevoia de a depune o nouă iniţiativă legislativă care să fie şi mai corectă şi constituţională", a spus Simonis, care este unul dintre iniţiatorii actualei propuneri legislative.

Şi deputaţii PNL Florin Roman şi Gigel Ştirbu au motivat în plenul din 31 mai că proiectul este neconstituţional şi nu va putea fi niciodată lege promulgată în Monitorul Oficial.

Deputatul minorităţilor naţionale Silviu Vexler a declarat atunci că propunerea legislativă este "fundamental greşită" din punct de vedere al tehnicii legislative şi a subliniat că ideea care a fundamentat legea poate fi soluţionată corect, adăugând că este dispus să contribuie la un proiect care să privească în viitor, cu dispunerea corectă a măsurilor legislative.

"Parlamentul nu poate să dispună retragerea unor decoraţii care au fost acordate de-a lungul timpului de preşedinte, în mod automat, pe baza unor reguli care au fost introduse după acordarea acelor decoraţii. Acel lucru îl poate face doar preşedintele României sau instanţele şi consiliile de onoare ale ordinelor. Proiectul de lege presupunea, de asemenea, o verificare generalizată a tuturor celor care au primit decoraţi, respectiv declaraţii pe propria răspundere pentru toţi cei peste 30.000 de oameni care au fost decoraţi de-a lungul timpului. Spre exemplu, săptămâna trecută a fost decorat preşedintele Germaniei. Merge cineva la Berlin să-i ceară declaraţia şi să o aducă înapoi? (…) Parlamentul nu poate să restrângă decizia preşedintelui, oricare ar fi acela. (…) Legea este total inaplicabilă", a argumentat atunci Silviu Vexler, care a evidenţiat că aproximativ jumătate dintre cei decoraţi sunt străini.

Iniţiatorii propunerii legislative, depuse la Senat, sunt deputaţii PNL Gabriel Andronache, Florin Roman şi Gigel Ştirbu, deputaţii Silviu Vexler şi Ovidiu Ganţ – minorităţi naţionale şi deputaţii PSD Alfred Simonis şi Ştefan-Ovidiu Popa. AGERPRES

Comentarii