Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Propunere legislativă privind interzicerea acordării de decoraţii foştilor colaboratori ai Securităţii

GALERIE
decoratii
  • decoratii
- +

O propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României a fost depusă la Parlament, după ce o propunere similară a fost scoasă de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor din 31 mai, din motive de tehnică legislativă.

Potrivit noului proiect depus la Parlament de un grup de deputaţi, "decoraţiile nu pot fi conferite cetăţenilor pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, prin care se constată că au fost lucrători sau colaboratori ai Securităţii şi au desfăşurat activităţi de poliţie politică, precum şi cetăţenilor pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă de condamnare la pedeapsa privativă de libertate".

Iniţiatorii arată că cei care au fost onoraţi cu distincţiile statului român trebuie să fie persoane de înaltă calitate morală, asupra cărora nu trebuie să planeze nicio umbră de îndoială. "Prezenta iniţiativă legislativă a apărut ca urmare a necesităţii de a reglementa cu claritate condiţiile în care cetăţenii pot primi aceste distincţii ale statului român", se precizează în expunerea de motive.

Pe 31 mai, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a propus retragerea unei propuneri USR care se referea la modificarea şi completarea Legii 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, care prevedea interzicerea acordării decoraţiilor persoanelor condamnate definitiv prin hotărâre judecătorească la o pedeapsă privativă de libertate şi persoanelor care au fost lucrători sau colaboratori ai organelor de securitate şi care au făcut poliţie politică, instituirea unor măsuri pentru verificarea membrilor ordinelor privind colaborarea cu organele de securitate, clarificarea modului în care persoanele condamnate definitiv prin hotărâre judecătorească la o pedeapsă privativă de libertate pot pierde calitatea de membru al unui ordin.

Simonis a invocat între altele că legea este "prost scrisă şi nu poate să stabilească modul în care Parlamentul intervine peste atribuţiile preşedintelui".

"Deşi recunoaştem majoritatea dintre noi că legea este proastă, admitem nevoia de a depune o nouă iniţiativă legislativă care să fie şi mai corectă şi constituţională", a spus Simonis, care este unul dintre iniţiatorii actualei propuneri legislative.

Şi deputaţii PNL Florin Roman şi Gigel Ştirbu au motivat în plenul din 31 mai că proiectul este neconstituţional şi nu va putea fi niciodată lege promulgată în Monitorul Oficial.

Deputatul minorităţilor naţionale Silviu Vexler a declarat atunci că propunerea legislativă este "fundamental greşită" din punct de vedere al tehnicii legislative şi a subliniat că ideea care a fundamentat legea poate fi soluţionată corect, adăugând că este dispus să contribuie la un proiect care să privească în viitor, cu dispunerea corectă a măsurilor legislative.

"Parlamentul nu poate să dispună retragerea unor decoraţii care au fost acordate de-a lungul timpului de preşedinte, în mod automat, pe baza unor reguli care au fost introduse după acordarea acelor decoraţii. Acel lucru îl poate face doar preşedintele României sau instanţele şi consiliile de onoare ale ordinelor. Proiectul de lege presupunea, de asemenea, o verificare generalizată a tuturor celor care au primit decoraţi, respectiv declaraţii pe propria răspundere pentru toţi cei peste 30.000 de oameni care au fost decoraţi de-a lungul timpului. Spre exemplu, săptămâna trecută a fost decorat preşedintele Germaniei. Merge cineva la Berlin să-i ceară declaraţia şi să o aducă înapoi? (...) Parlamentul nu poate să restrângă decizia preşedintelui, oricare ar fi acela. (...) Legea este total inaplicabilă", a argumentat atunci Silviu Vexler, care a evidenţiat că aproximativ jumătate dintre cei decoraţi sunt străini.

Iniţiatorii propunerii legislative, depuse la Senat, sunt deputaţii PNL Gabriel Andronache, Florin Roman şi Gigel Ştirbu, deputaţii Silviu Vexler şi Ovidiu Ganţ - minorităţi naţionale şi deputaţii PSD Alfred Simonis şi Ştefan-Ovidiu Popa. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri