Protest pe zebră la Valea Lupului, pentru pasarele peste şosea

luni, 20 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN

Aproximativ 100 de persoane, unele însoţite de copii, altele purtând pancarte pe care scria „Viaţa are prioritate“ şi „Vrem pasarele“, iar majoritatea având banderole la braţ, au manifestat ieri după-amiază în favoarea construirii de pasarele în dreptul localităţii Valea Lupului. Ei au traversat de mai multe ori strada sub supravegherea poliţiştilor, pe la trecerea de la Popas Păcurari.

Oamenii au reclamat faptul că, la o populaţie de 8.000 de locuitori, câţi numără comuna, sunt prea puţine treceri de pietoni peste una dintre cele mai intens circulate artere – DN 28 / E 583. Practic, pe porţiunea de la ieşirea din municipiul Iaşi şi până la Antibiotice sunt doar trei treceri. Oamenii nu au nevoie să traverseze ca să meargă la puţinele magazine de peste drum, ci mai ales ca să se urce în mijloacele de transport în comun care merg spre municipiu. Protestele au început încă de astă-primăvară, iar un miting a avut loc inclusiv duminica trecută. Oamenii cer ca lucrurile să se mişte mai repede şi reclamă lentoarea cu care se iau decizii.

Săptămâna trecută, şi prefectul Marian Şerbescu îşi pierduse răbdarea la o reuniune organizată la Casa Pătrată şi a cerut celor prezenţi – reprezentanţii primăriilor Valea Lupului şi Iaşi, Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, Poliţiei Rutiere etc. să cadă de acord asupra unor soluţii însoţite de termene de aplicare. Construirea pasarelelor este îngreunată de procedurile impuse de studiile necesare şi de regulile achiziţiilor publice, amplasarea unor semafoare cu comandă necesită o sumedenie de protocoale semnate între cele două primării, cu acordul consiliilor locale, iar cea mai rapidă soluţie a fost identificată ca fiind aceea a montării unor panouri de presemnalizare uriaşe. Acestea vor fi puse în dreptul trecerilor în zilele următoare. Chiar dacă menirea lor este să facă traversarea mai sigură, este cert că protestele nu se vor opri până când nu vor fi ridicate mult aşteptatele pasarele.

Comentarii