Protest spontan la spitalul Sf. Spiridon. Cadrele medicale vor sporul anti-COVID

miercuri, 18 noiembrie 2020, 02:50
3 MIN
 Protest spontan la spitalul Sf. Spiridon. Cadrele medicale vor sporul anti-COVID

Angajaţii unei secţii de la Spitalul "Sf. Spiridon" nu au primit minimum 55% în plus pentru că îngrijesc pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Protest spontan, ieri, la Secţia a II-a Medicală de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Spiridon". Cadrele medicale sunt revoltate de faptul că nu au primit sporul de minimum 55% prevăzut pentru personalul care se află în linia întâi de luptă împotriva pandemiei COVID 19. Secţia a devenit secţie COVID în urmă cu mai bine de o lună, după ce celelalte unităţi sanitare destinate şi-au depăşit capacitatea de internare. Situaţia de la "Sf. Spiridon" nu este însă singulară.

Nemulţumirile cadrelor medicale sunt legate în primul rând de promisiunile neonorate venite din partea guvernanţilor. Atât asistenţii medicali, cât şi medicii, dar şi infirmierele, sunt revoltaţi de faptul că sporul COVID 19 nu le-a fost acordat, deşi, de exemplu, în cazul cel puţin al celor de la Secţia II Medicală, aceştia au început să lucreze strict cu pacienţii infectaţi cu SARS COV 2 de mai bine de o lună. “Li s-a promis stimulente, nu au fost acordate, li s-a promis spor pentru că lucrează în acţiuni de combaterea epidemiei, mai exact pentriu că îngrijesc bolnavi COVID 19, dar primesc în continuare 12% cât primeau când îngrijeau pacienţi de patologie medicală. Toate acestea a dus la un punct culminant şi i-a determinat pe aceşti oameni să iasă în stradă. Este absolut justificată nemulţumirea lor. Cum este să constaţi că pentru anumite sectoare COVID se acordă spor între 55-80%, iar la secţia a II a medicală se merge în continuare cu 12%, în condiţiile în care mulţi dintre colegii noştri se întmâplă că sunt infectaţi", a spus Iulian Cozianu, liderul SANITAS. Nici la Spitalul Modular de la Leţcani situaţia nu stă mai bine.

Avem doi medici, opt asistente şi două infirmiere. Am cerut ieri DSP-ului aprobare pentru detaşarea a încă 15 asistente şi 15 infirmiere. În ordinul comandantului de acţiune scrie că sporurile aferente vor fi plătite de către unitatea angajatoare. Atunci când noi am avut cadre medicale detaşate, tot noi le-am plătit. Am înţeles că juridic este neclar şi ca urmare, ieri, am cerut clarificări domnului Raed Arafat", a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. La rândul său, membrii federaţiei Sanitas au declanşat deja protestele.

“Din păcate există multe bâlbe ale guvernanţilor pentru că sunt salariaţi care, deşi sunt detaşaţi cărora li s-a promis că li se va plăti un spor de detaşare, s-au trezit că nu le-au fost plătite drepturile salariale. Unitatea medicală spune că trebuie să le plătească spitalul la care au lucrat, iar spitalul la care au lucrat spune că, potrivit Legii 136, trebuie să le plătească unitatea angajatoare. În acest hăţiş al birocraţiei, angajaţii au rămas neplătiţi". Noi suntem deja într-un calendar de proteste. În urmă cu două săptămâni am pichetat sediul Guvernului, chiar şi ieri a avut loc un protest al tăcerii pentru epuizarea şi neajunsurile din sistemul sanitar. Şi acestea vor continua", a adăugat Iulian Cozianu. 

Comentarii