Protocol pentru un spital de boli cardiovasculare la Miroslava: Fondurile, în ceaţă

luni, 30 noiembrie 2020, 02:50
1 MIN
 Protocol pentru un spital de boli cardiovasculare la Miroslava: Fondurile, în ceaţă

Un nou spital de boli cardiovasculare ar putea fi construit pe raza comunei Miroslava, cu acces direct la centura Iaşului.

Autorităţile locale şi centrale au demarat oficial proiectul în weekend: Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean (CJ), Institutul de Boli Cardiovasculare şi Primăria Miroslava au semnat un acord de asociere în acest sens.

Potrivit şefului CJ, Costel Alexe, investiţia este estimată la 300 milioane euro. Jumătate din fondurile necesare ar urma să vină prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar cealaltă jumătate din credite sau de la bugetele autorităţilor asociate.

Însă, fondurile pe PNRR nu sunt o certitudine acum: Iaşul va fi în competiţie cu alte judeţe pentru accesarea banilor din fondul de sănătate inclus în plan pentru construirea de unităţi spitaliceşti (în total, circa 1,2 miliarde euro).

„Este o zi frumoasă pentru noi având în vedere că semnăm acest protocol de asociere – o nouă speranţă în edificarea unui Institut Regional de Medicină Cardiovasculară la Iaşi, dat fiind faptul că cetăţenii acestei zone a ţării, o treime dintre locuitorii României, sunt privaţi de accesul nelimitat la servicii medicale de înaltă performanţă de medicină cardiovasculară”, a declarat dr. Grigore Tinică, manager al Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”.

La semnarea acordului de asociere a fost prezent la Iaşi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

 

Comentarii