PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, va deveni arhiepiscop mitropolit de Bucureşti din 2020

vineri, 22 noiembrie 2019, 02:50
2 MIN
 PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, va deveni arhiepiscop mitropolit de Bucureşti din 2020

Episcopul auxiliar de Iaşi, monseniorul Aurel Percă, a fost numit de Papa Francisc arhiepiscop mitropolit de Bucureşti. Astfel se înregistrează a doua retragere semnificativă din Biserica Catolică din România, după cea a Preasfinţitului Petru Gherghel din Iaşi, fiindcă Papa Francisc a acceptat, în paralel cu numirea lui PS Aurel Percă, şi cererea de retragere a arhiepiscopului Ioan Robu, care a condus Arhidieceza de Bucureşti din 1983 şi a împlinit 75 de ani în 2019.

 „Până la luarea în posesie canonică a Arhidiecezei de Bucureşti de către noul arhiepiscop, la dorinţa Sfântului Părinte, Excelenţa Sa Mons. Ioan Robu va continua să conducă Arhidieceza de Bucureşti ca administrator apostolic. PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, împreună cu PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi, îi mulţumesc ÎPS Ioan Robu pentru cei 36 de ani de slujire în fruntea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti şi îl felicită pe noul numit, mons. Aurel Percă, exprimându-i în acelaşi timp recunoştinţă pentru cei 40 de ani de slujire în Episcopia de Iaşi, în special pentru cei 20 de ani de slujire ca episcop auxiliar”, au precizat reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.
 
Data luării în posesie canonică a Arhidiecezei de Bucureşti a Mons. Aurel Percă a fost stabilită pentru sâmbătă, 11 ianuarie 2020, în cadrul unei sfinte liturghii în catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti. Mons. Percă va fi, astfel, al optulea arhiepiscop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, înfiinţată canonic în anul 1883. Monseniorul Aurel Percă s-a născut la 15 august 1951 la Săbăoani, jud. Neamţ, a fost hirotonit preot pentru Dieceza de Iaşi la 29 iunie 1979 la Iaşi de către mons. Jakab Antal, episcop auxiliar de Alba Iulia, în CV-ul său remarcându-se şi faptul că a fost timp de cinci ani, 1989-1994, rector al Seminarului din Iaşi. Acesta a fost numit de Papa Ioan Paul al II-lea episcop auxiliar pentru Dieceza de Iaşi pe 29 septembrie 1999.

Comentarii