PS Păuleţ: precizări importante pentru Săptămâna Patimilor la catolici

luni, 30 martie 2020, 01:50
2 MIN
 PS Păuleţ: precizări importante pentru Săptămâna Patimilor la catolici

Credincioşii catolici se pregătesc în această perioadă pentru celebrarea Paştelui, sărbătorit pe data de 12 aprilie. Astfel, în acest sens, PS Iosif Păuleţ a făcut o serie de precizări atât cu privire la Săptămâna Sfântă, dar şi la modul în care va fi celebrat Paştele catolic, mai ales în contextual răspândirii COVID-19. 

Prin urmare, conform episcopului de Iaşi, Sfânta Liturghie va continua să fie celebrată fără participarea credincioşilor, împreună cu două persoane cu care să exercite slujirea liturgică, şI atrage atenţia cu privire la importanţa păstrării normelor de igienă. În privinţ a vizitelor pastorale, recomandarea este ca acestea să nu fie realizate, iar sprijinul spiritual să fie acordat prin telefon sau alte mijloace de comunicare. Totuşi, Sacramentul Maslului va putea fi acordat persoanelor care se află într-o stare gravă de boală.

„Se recomandă ca bumbacul cu uleiul sfânt care este folosit la ungerea bolnavilor să fie ars după celebrare, iar impunerea mâinilor să se facă fără contact fizic. De asemenea, sfânta Împărtăşanie ca Viatic să se distribuie în continuare credincioşilor care sunt în pericol de moarte“, precizează PS Păuleţ. În ceea ce priveşte înmormântările, acestea se vor face doar la cimitir, fără Liturghie, iar în Duminica Floriilor, comemorarea intrării Domnului în Ierusalim să se celebreze în interiorul edificiului sacru. Tot cu privire la Săptămâna Sfântă, PS Păuleţ menţionează că celebrarea Pătimirii Domnului din Vinerea Sfântă se va desfăşura în aşa fel încât adorarea sfintei cruci prin sărutare să fie făcută doar de celebrantul principal, iar celalţi prin îngenunchere sau plecăciune.

Totodată, „Vigilia Pascală a Învierii Domnului“ se celebrează în acest an numai în catedrală şI în bisericile parohiale şi, în funcţie de posibilităţi, Ceremonia Luminii se va păstra în întregime sau se vor omite binecuvântarea focului şi procesiunea cu lumânarea pascală. În cazul mănăstirilor, seminariilor şi comunităţilor călugăreşti, acolo unde este posibil, preoţii pot să celebreze riturile din Săptămâna Sfântă, însă fără participarea celorlalţi credincioşi. 

Comentarii