Război în UCraina, ziua 45: Liniște la Kiev, rușii se îndreaptă spre sud-estul Ucrainei

sâmbătă, 09 aprilie 2022, 08:00
2 MIN
 Război în UCraina, ziua 45: Liniște la Kiev, rușii se îndreaptă spre sud-estul Ucrainei

După atacul sângeros al forţelor ruse asupra gării din Kramatorsk, soldat cu ucidere a peste 50 de persoane, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite că așteaptă o reacție decisivă din partea comunității internaționale în sprijinul țării sale. „Ne aşteptăm la o reacţie globală puternică la această crimă de război”, a spus vineri preşedintele ucrainean în mesajul său video zilnic, conform AFP.

După vizita președintelui Comisiei Europene la Kiev, Ursula von der Leyen, care i-a înmânat lui Zelenski un chestionat al Uniunii Europene, care servește ca bază pentru discuțiile de aderare, președintele Ucrainei s-a angajat să răspundă într-un timp foarte scurt: „Guvernul nostru va pregăti răspunsurile calitativ şi foarte rapid, cred că într-o săptămână”, a afirmat vineri seara preşedintele Zelenski în intervenţia sa video zilnică.

ORA 9:00

– Kiev. Liniște. La nord, în Belarus continuă joaca de-a exercițiile militare bilaterale ruso-belaruse, care sunt menite să mențină o parte a trupelor Ukr blocate în zona Kiev pentru eventualitatea unui atac din Nord.
– Kiev. Mare parte din forțele Ukr din zona Kiev au ajuns sau sunt sunt pe cale să ajungă în zona Donbas pentru ceea ce se presupune că va începe săptămâna viitoare: Bătălia pentru Dombas.
– Harkov. Orașul nu este în pericol iminent de a fi cucerit, însă este în continuare bombardat.
– Donbas. Axa Izium-Sloviansk. Armata Ukr continuă să blocheze ofensive repetate ale rușilor. rușii nu au reușit niciun fel de operațiune militară de succes în ultima săptămână.
– Donbas. Kramatorsk. Gara din oraș a fost bombardată în timp ce civilii voiau să se urce în trenuri ca să fugă din calea războiului. 51 de morți până acum, din care 5 copii și 89 de răniți. Aceasta este încă o crimă de război.
– Donbas. Axa Popasna. Nicio modificare teritorială în ultimele 24 de ore, însă rușii continuă să adică trupe în zonă.
– Mariupol. Astăzi au ieșit la suprafață imagini care confirmă informația că orașul este încă în parte controlat de armata Ukr, care rezistă în SV orașului și în E. 
– Herson. Există informații de la civilii din interiorul orașului cum că artileria Ukr bombardează pozițiile ruse chiar de la intrarea în oraș. Contraofensiva Ukr continuă.
– Nicolaev. Relativă liniște.
– Odesa. Infrastructura critică este bombardată sporadic.
– Ursula von der Leyen și Joseph Borell au fost la locul masacrului din Bucha. În acest timp, s-a întămplat și masacrul de la Kramatorsk. După această vizită, von der Leyen a declarat că Ucraina va intra în UE pe un model accelerat.
– Finlanda își va depune cererea de aderare la NATO în 2-3 săptămâni. Suedia o urmează îndeaproape. Ceea ce voia Putin, NATO cât mai departe de rusia se va transforma în încă peste 1500 km de graniță cu NATO.
– În urma masacrului de la Kramatorsk, Boris Johnson a declarat că mai trimite armament în valoare de 100 milioane de lire sterline. Pachetul conține blindate, Strastreak, și NLAW (anti-tank).
– Slovacia trimite 16 obuziere (artilerie) Zuzana.
– Slovacia a trimis unicul lui sistem S-300 în Ucraina.
– Germania susține că nu trimite cele 100 de tancuri promise în primă fază pentru că "avem nevoie de ele pentru propria noastră apărare".
– rusia se reorganizează. Armata va fi comandată de acum înainte de un general cu foarte multă experiență în Siria.

Sursa: g4meia.ro, Radu Hossu

Comentarii