Regele Ferdinand va veghea din fața Primăriei. Se pregătește soclul statuii

miercuri, 15 august 2018, 01:58
2 MIN

Palatul Roznovanu a fost reşedinţa familiei regale la începutul anilor 1900.

Construirea soclului pentru statuia Regelui Ferdinand I va costa aproape un milion de lei. În acest sens, Primăria a lansat licitaţia de execuţie, iar amplasamentul ales este în faţa Palatului Roznovanu, sediul Primă­riei. Municipalitatea vrea ca lucrările să fie finalizate cel târziu la sfârşitul lunii octombrie.

La începutul anilor 1900, Palatul Roznovanu a fost reşedinţa familiei regale, iar în perioada 1916 – 1918, când Iaşul a fost capitală de război, clădirea a găzduit „numeroase şedinţe şi consfătuiri cu caracter militar conduse de rege“, după cum se arată într-un document-suport în care se arată oportunitatea amplasării statuii.

„În amintirea acelor clipe de mare încercare, la îm­plinirea a 100 de ani de la săvârşirea Marii Uniri ar fi potrivit ca statuia Regelui Ferdinand I Întregitorul să fie amplasată în faţa fostului Palat Regal din Iaşi, reşedinţă care i-a purtat numele. Acest gen de recu­noaştere istorică este îndreptăţit şi de realizarea la Iaşi a Fundaţiei Regele Ferdinand I, prin care a fost impulsionată viaţa culturală a Iaşilor în perioada interbelică“, se arată într-o notă de fundamentare istorică semnată de Bobi Apăvăloaei.

Statuia a fost deja executată şi, în prezent, este amplasată pe pietonalul Ştefan cel Mare. În total, costurile pentru realizarea statuii şi construirea soclului trec de 1,1 milioane lei (fără TVA).

O copie a statuii va fi am­plasată la Chişinău, Primăria primind finanţare în acest sens prin programul naţional dedicat Centenarului.

Monu­mentul va ocupa aproape 20 metri pătraţi din curtea Palatului Roz­novanu. În paralel cu lucrările la soclu, municipalitatea va reabilita aleile din jurul fostului Palat Regal, pentru acest proiect fiind o licitaţie în desfăşurare.

Un alt proiect în relaţie cu Palatul Roznovanu vizează construirea unui nou sediu administrativ al municipalităţii, în curtea interioară a monumentului istoric. În acest caz, deocamdată este o licitaţie în curs pentru proiectarea lucrărilor. Primăria intenţionează să mute în noul sediu aproape toată activitatea instituţiei, în condiţiile în care în Palatul Roz­novanu vor rămâne doar primarul, viceprimarii, secretarul municipiului şi mai mulţi consilieri ai edilului-şef al Iaşului.

Comentarii