Reputatul chirurg Cristian Dragomir, fost rector al UMF, a devenit post-mortem cetăţean de onoare al Iaşului

sâmbătă, 07 mai 2022, 01:50
2 MIN
 Reputatul chirurg Cristian Dragomir, fost rector al UMF, a devenit post-mortem cetăţean de onoare al Iaşului

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a anunţat că Primăria Iaşi a aprobat, prin Consiliul Local, acordarea titlului de cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi pentru reputatul chirurg prof.dr. Cristian Dragomir, profesor universitar, fost rector al universităţii. „Este un gest simbolic din partea municipalităţii, care onorează memoria prof. univ. dr. Cristian Dragomir. 

Personalitate marcantă a Iaşului, profesorul Dragomir va rămâne în paginile de istorie a medicinei ca un excepţional chirurg, creator de şcoală şi un rector asumat”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. Profesorul Cristian Mircea Dragomir s-a născut la Bârlad în 28 aprilie 1940. Din studenţie Cristian Dragomir a fost remarcat, datorită inteligenţei sclipitoare, de marii profesori ai UMF, precum prof. Vladimir Buţureanu, prof. Ion Enescu sau prof. Ion Iancu. Dar cel care l-a luat sub aripa sa a fost marele profesor chirurg Gheorghe Chipail, care i-a marcat evoluţia profesională.

„A fost extern şi intern la Clinica a III-a Chirurgie de la Spitalul Sf. Spiridon – condusă atunci de profesorul Chipail, clinică pe care ulterior a condus-o şi pe care a denumit-o, după maestrul său, Clinica „Prof. dr. Gheorghe Chipail”.După internat, rămâne ca preparator, apoi asistent la disciplina de chirurgie, ajungând unul dintre cei mai iubiţi şi respectaţi profesori ai universităţii”, au mai transmis reprezentanţii universităţii.

În 1972 reuşeşte, cu ajutorul profesorului Chipail şi al rectorului din acea vreme, prof. Gheorghe Scripcariu, să plece într-un stagiu în Anglia, la Mount Vernon Hospital, departamentul de chirurgie plastică şi arşi, unde a stat un an, o altă experienţă decisivă pentru parcursul său profesional. Obţine titlul de doctor în medicină în 1974 cu teza de doctorat „Osteosinteza extraarticulară de col femural”, având ca îndrumător pe profesorul Gheorghe Chipail. A fost prorector în repetate rânduri la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi şi rector între 2006 şi 2008. În 2020, în semn de preţuire pentru întreaga sa carieră, conducerea UMF Iaşi a decis ca noul Centru de Simulare să-i poarte numele.

 

 

Comentarii