Reunirea fotbaliștilor, pe 10 aprilie

vineri, 20 martie 2020, 02:43
4 MIN
 Reunirea fotbaliștilor, pe 10 aprilie

 

Data reluării antrenamentelor Politehnicii poate fi modificată, în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus/ Modul în care vor fi plătiţi fotbaliştii în perioada de inactivitate este încă în ceaţă. Poli e în criză financiară profundă, dar are noroc că termenul de îndeplinire a criteriilor de licenţiere a fost amânat

 

 

Politehnica Iaşi a stabilit ieri programul perioadei următoare după ce Federaţia Română de Fotbal a prezentat miercuri cele trei scenarii luate în calcul pentru acest sezon, stopat săptămâna trecută din cauza pandemiei de coronavirus: reluarea eşalonului de elită pe 16 mai şi derularea competiţiei conform formatului iniţial; comprimarea Ligii I, în ipoteza în care aceasta nu va putea fi reluată în mai, ci pe 13 iunie; îngheţarea sezonului.

Luând în calcul prima variantă, revenirea în actualitate a Ligii I la jumătatea lunii mai, conducătorii Politehnicii i-au dat mână liberă antrenorului Mircea Rednic. Tehnicianul a propus ca dată de reluare a antrenamentelor 10 aprilie. Precizăm că multe voci susţin că, pentru un randament corespunzător al unui fotbalist, perioada de pregătire precompetiţională trebuie să fie comparabilă cu aceea de întrerupere. Cum campionatul ar fi întrerupt circa cinci săptămâni până pe 10 aprilie, de la data amintită şi până la posibilul restart, de pe 16 mai, sunt alte cinci săptămâni, timp suficient pentru revenirea echipei la turaţie normală. În toată această perioadă de pauză jucătorii vor avea un program individual de pregătire, recomandat de stafful tehnic. Acest program va fi urmat în locuinţe din Iaşi şi de cei 13 jucătorii străini din lot, cărora li s-a recomandat să nu plece în ţările lor. Până la această oră, niciun fotbalist nu a spus că intenţionează să părăsească România în perioada de repaus.

O problemă spinoasă în această perioadă de întrerupere a competiţiei este modul în care vor fi plătiţi fotbaliştii. Dacă în alte campionate din Europa s-au anunţat deja reduceri salariale substanţiale, în Liga I se aşteaptă ca fotbalul să fie inclus pe lista domeniilor în care se va acorda şomajul tehnic anunţat de Guvern. Reamintim, guvernanţii au anunţat că persoanele trimise în şomaj tehnic vor primi de la stat 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie, care e de circa 5 400 de lei. Dacă fotbalul va beneficia de acest ajutor, unele surse susţin că grupările din Liga I ar putea să nu fie obligate să mai plătească diferenţa dintre banii acordaţi de Guvern şi salariile convenite, care, în unele cazuri la Poli, sunt şi de 6 000 de euro net pe lună. Pe de altă parte, alte voci susţin că jucătorii trebuie să primească salariile prevăzute în contracte, cluburile fiind astfel obligate să plătească diferenţele dintre salariul normal şi ajutorul guvernamental.

 “Aşteptăm normele metodologice de aplicare privind şomajul tehnic. În primul rând, trebuie să vedem dacă ne încadrăm pentru a primi acel sprijin al Guvernului, care înseamnă 3 500 – 4 000 de lei net de persoană. Apoi, vom vedea ce decizii se vor lua la nivelul întregului fotbal românesc şi ne vom conforma”, a spus Ciprian Paraschiv, preşedintele Politehnicii Iaşi. Paraschiv a mai menţionat că întreruperea i-a dat peste cap toate planurile de redresare a clubului care era pe buza prăpastiei înaintea instalării sale ca preşedinte şi a prezentat sumbrul tablou existent la Poli: “Situaţia financiară este extrem de grea. Criza a speriat tot mediul de business. Aşteptam o sumă consistentă de bani de la un sponsor, prin virarea celor 20% din impozitul pe venit pe anul 2 020. Ordinul de plată era semnat, însă banii nu au mai fost viraţi din cauza acestei dramatice pandemii, care a dat peste cap toate previziunile. În plus, câţiva parteneri pe partea de sponsorship cu care aveam acorduri de principiu mi-au spus că sunt în incapacitatea de a se implica în acest moment. Chiar şi cei cu care existau unele contracte, m-au anunţat că nu vor putea plăti la timp şi mi-au spus că vor mai vira banii doar dacă îşi revin financiar”. Paraschiv a mai adăugat că “e nevoie de unitate şi solidaritate pentru a depăşi aceste momente de cumpănă în care trebuie să primeze sănătatea”.

Conform preşedintelui Politehnicii, clubul mai are o perioadă scurtă de respiro, deoarece termenul de îndeplinire a criteriilor de licenţiere pentru sezonul viitor a fost amânat, de la 31 martie la 30 aprilie. (Ovidiu MINEA)

c

Comentarii