Revoltă în Oancea. Trași pe sfoară, ieșenii se opun unui proiect imobiliar în loc de parc

luni, 21 octombrie 2019, 01:49
6 MIN

O dezbatere la care au fost invitaţi, ieri, locuitorii din zona Esplanadei Oancea a degenerat încă dinainte de ora de începere anunţată. Aproximativ o sută de persoane s-au adunat ca să discute despre autorizaţia de construire emisă cu o lună în urmă de primarul Mihai Chirica, pe baza unui Plan Urbanistic Zonal adoptat printr-o hotărâre a Consiliului Local (nr. 502, din 29 noiembrie 2017).

Cei care au lansat invitaţia, doi consilieri locali şi un deputat de la PNL, au atras atenţia că actele care au trecut pe sub nasurile aleşilor din Primărie nu sunt în regulă: hârtiile au fost făcute şi în 2017, şi în 2019, pe adresa strada Oancea nr. 20, iar şantierul lângă care au protestat oamenii ieri este situat pe strada Han Tătar.

Între locul împrejmuit ieri-noapte şi strada Oancea se află un alt bloc de locuinţe, cu şase niveluri, construit de acelaşi întreprinzător, Cristinel Daniel Niculiţă, fără locuri de parcare suficiente. Acest bloc se află la intersecţia străzilor Han Tătar şi Oancea.

La aproximativ 150 de metri de intersecţie, un bloc izolat termic şi vopsit într-un galben cald pe cheltuiala proprietarilor, nu a Primăriei, poartă numărul 20.

Menţionarea repetată în acte a altei adrese este ceea ce i s-a reproşat primarului Mihai Chirica – pe care oamenii l-au chemat în zadar la discuţii pe Esplanadă. În plus, participanţii au spus că nu au încredere că Nicoliţă nu va modifica proiectul, renunţând la locurile de parcare, aşa cum a făcut şi la blocul de pe colţ.

„Localnici“ aduşi la intimidare

De altfel, locuitorii au mai ieşit la pro­test şi anul trecut, şi anul acesta. Ieri însă a fost mai cald decât în dăţile trecute şi şi-au făcut apariţia câţiva susţinători fervenţi ai blocurilor pe care conducerea Primă­riei le vrea ridicate pe Esplanadă.

Poliţiş­tii au intervenit rapid atunci când un par­te­ner de afaceri al viceprimarului Gabriel Harabagiu a început să strige „Cum s-au schimbat adresele? Arătaţi cum s-au schimbat adresele!“, stropindu-i cu apă dintr-o sticlă pe participanţii la adunarea publică, inclusiv pe reporterul Ziarului de Iaşi.

După ce a fost legitimat de poliţişti – alţii decât cei de la Poliţia Locală – omul s-a mai domolit, continuând să pledeze în favoarea construirii celor trei turnuri.

Precizăm că proiectul pentru care Mi­hai Chirica a emis autorizaţie la 200 de metri distanţă de locul împrejmuit ar ur­ma să aibă două corpuri de clădire cu 6 şi 8 etaje şi 80 de locuri de parcare subterane şi supraterane.

Lângă el, un alt pro­iect controversat, suspendat pentru mo­ment printr-o decizie a instanţei, se referă la un turn cu 14 niveluri. Toate strecurate printre blocurile deja existente.

Aseară, pri­marul a precizat într-o declaraţie că au­torizaţie de construire a primit un singur turn, cel mai înalt dintre cele două care a­par în PUZ-ul aprobat de Consiliul Lo­cal şi care este menţionat în autorizaţia sem­nată de Mihai Chirica pe 16 septembrie.

Lui Bodea i s-a reproşat inclusiv că „a construit“ aeroportul prea aproape de oraş

Nicolaie-Mircea Rotariu, cel luat în colimator ieri de forţele de ordine alături de alte două persoane, a dat în mai multe rânduri subiecte ziarelor ieşene. În 2006, ziarul nostru relata despre cum puteai să scapi de o firmă cu datorii cu ajutorul fir­mei deţinute de Rotariu (între timp falimentată tocmai din cauza datoriilor imen­se acumulate).

În 2018 şi 2019, el a fost acuzat de ameninţări şi distrugere de către jurnaliştii altor două publicaţii ieşene.

Au existat şi alte voci indignate nu de turnurile înghesuite în zonă, ci de îndrăz­nea­la locuitorilor care au răspuns invitaţi­ei lui Marius Bodea şi a celor doi consili­eri liberali care îl însoţeau, Răzvan Tim­of­­ciuc şi Etienne Ignat.

Unul dintre apără­torii proiectului imobiliar i-a repro­şat lui Bodea că a construit Aeroportul prea a­proa­pe şi că îl deranjează avioanele, iar alţii, că deputatul îşi face campanie electorală. Marius Bodea a răspuns că şi Mi­hai Chirica îşi poate face campanie electorală în acest fel, dar că acesta nu a dat şi nu va da curs invitaţiei de a veni pe Esplanadă.

Mafia din Primărie

Mai numeroşi, mai bine informaţi şi cu argumente clare, opozanţii controversatului proiect au pus întocmirea eronată a documentaţiei pe seama interdicţiei de a construi în zonă din cauza instabilităţii versantului.

Întreprinzătorul imobiliar, acelaşi care a „reuşit“ să surpe trotuarul şi o bandă de circulaţie lângă un alt proiect, la Rondul Vechi, a trimis totuşi un repre­zentant la întâlnirea de ieri.

Deşi înarmat cu toate documentele eliberate de proiectant, Primărie, autoritatea de mediu etc. etc., şi cu tot sprijinul celor câţiva susţină­tori ai turnurilor, dirigintele viitorului şantier nu a putut decât să promită oamenilor că va fi zilnic în zonă.

Asta, dacă şantierul va fi deschis. O contestaţie a fost depusă deja la Instituţia Prefectului, în vreme ce asociaţiile de proprietari din zonă se pregătesc, la rândul lor, să conteste în instanţă şi acest proiect.

După două ore de discuţii aprinse, de scandări precum „Mafia din Primărie“ şi „Nu vrem blocuri pe spaţiul verde!“, de îmbrânceli şi replici dure, toate acestea urmărite discret, de la distanţă, de poliţiş­tii IPJ şi de jandarmi, esplanada s-a golit, lăsând loc copiilor care ieşiseră cu skate-uri, trotinete şi biciclete să se bucure de ziua frumoasă şi de puţinul loc rămas la dispoziţie pentru ei în spaţiul neîngrădit.

Cine este omul care s-a dedicat oraşului

Atât înaintea evenimentului de ieri, cât şi după încheierea lui, Biroul de presă al Primăriei Iaşi a remis comunicate deosebit de virulente. În locul unui dialog cu ieşenii pe Esplanadă, primarul a optat să-l acuze de la distanţă pe Marius Bodea că minte, respectiv că spaţiul verde invocat de liberal figurează în scriptele administraţiei locale ca fiind de fapt „curţi construcţii“.

Totuşi, întreprinzătorul este învinuit în două rânduri pentru neconcordanţa cu situaţia reală din teren. „Am certitudinea că ieşenii ştiu să facă diferenţa dintre un om care s-a dedicat oraşului şi un deputat mincinos“, afirmă primarul în încheierea primului comunicat, fără să precizeze numele omului care s-a dedicat Iaşului.

Rău cu Bodea, blând cu Niculiţă

Ieri, un al doilea comunicat preciza că Poliţia Locală a intervenit prompt şi a îndepărtat prompt persoanele care au provocat cetăţenii. La locul dezbaterii publice nu a fost văzut însă niciun poliţist local.

Primarul a întărit ulterior, printr-o declaraţie radiodifuzată, că va depune o plângere penală împotriva lui Marius Bodea pentru că „a instigat ieşeni împotriva ieşenilor“.

Despre proprietarul terenului, Cristinel Niculiţă, Chirica a spus că „e la fel de condamnabil“ gestul acestuia de a aduce oameni care să-i apere dreptul de a construi. „Putea ajunge la conflict, în condiţiile în care putea folosi căile legale pentru a-şi face dreptate“, a declarat primarul pentru Radio Iaşi.

Marius Bodea a reacţionat, spunând că era de preferat ca primarul să fi venit să stea de vorbă cu oamenii şi că plân­gerea penală anunţată de primar e de fapt împotriva ieşenilor care se opun proiectului imobiliar.

Comentarii