De Sănătate

Punem punctul pe știi

Advertorial

Rinita alergică sau febra fânului – Cum se manifestă și cum o poți trata (P)

marți, 11 aprilie 2023, 13:57
5 MIN
 Rinita alergică sau febra fânului – Cum se manifestă și cum o poți trata (P)

Febra fânului este numele comun pentru rinita alergică sezonieră. Febra fânului descrie o reacție care apare atunci când nasul sau ochii vin în contact cu alergenii, care sunt substanțe la care majoritatea dintre noi suntem sensibili.

Alergenii pot include polenuri, acarieni de praf, mucegaiuri, murdărie animală sau alte substanțe. Pentru unele persoane, expunerea la acești alergeni poate declanșa un răspuns imun (sistemul natural de apărare al corpului tău), ceea ce duce la umflarea și inflamația căptușelii interioare a nasului (cunoscută sub numele de rinită).
 

Care sunt manifestările rinitei alergice

Deși simptomele febrei fânului includ strănutul, congestia nazală și iritarea nasului, gâtului, gurii și ochilor, rinita alergică nu este aceeași cu rinita infecțioasă, altfel cunoscută sub numele de răceala obișnuită. Mai mult, febra fânului este un termen impropriu, aceasta nefiind determinată de fân, nu este cauzată de un virus, nu provoacă febră și nu este nici contagioasă.
 
Simptomele comune ale febrei fânului includ:
● Curgerea nasului;
● Înroșirea și prurit al ochilior, hiperlacrimatie;
● Strănut frecvent;
● Senzația de presiune la nivelul ochilor
● Inflamarea gâtului; 
● Senzația unei răceli care nu se mai termină;
● Sforăit în timpul somnului.
 
Simptomele mai puțin frecvente pentru febra fânului pot include:
● Probleme cu somnul, care pot duce la senzație de oboseală în timpul zilei;
● Dificultăți de concentrare;
● Dureri de cap frecvente și/sau dureri faciale;
● Dureri în gât recurente;
● Un simț al mirosului redus;
● Infecții frecvente ale sinusurilor la adulți;
● Infecții recurente ale urechii (otită) la copii.
 
Cu mențiunea că aceste simptome pot fi cauzate și de alte boli.
 

Care sunt cauzele febrei fânului

Poți avea febra fânului în orice moment al anului. Alergiile sezoniere apar primăvara, vara și toamna devreme, când copacii și buruienile înfloresc și numărul de polen este mai mare. Febra fânului poate fi declanșată de alergeni sezonieri, cum ar fi polenurile și iarba sau de declanșatorii pe tot parcursul anului, cum ar fi acarienii de praf și blănurile de animale. S-ar mai putea adăuga și alți alergeni precum mucegaiurile și sporii fungici, poluanții atmosferici, latexul.
 
Este posibil ca simptomele de febră a fânului să apară numai în anumite perioade ale anului (cum ar fi primăvara sau vara), în funcție de alergenii la care ești sensibil. Febra fânului și alte alergii pot fi, de asemenea, afectate de genele tale. Este posibil să ai aceleași declanșatoare sau să fie diferite pentru membrii familiei tale.
 

Când ar trebui să consulți medicul?

Majoritatea dintre noi suntem capabili să gestionăm și să remediem simptomele pentru febra fânului pe cont propriu. Cu toate acestea, ar trebui să discuți cu medicul tău despre opțiunile de tratament, dacă simptomele sunt în curs de desfășurare și îți afectează viața de zi cu zi.
● Simptome persistente – ceea ce înseamnă că ai simptome cel puțin 4 zile într-o săptămână, timp de cel puțin 4 săptămâni sau mai mult.
● Simptome moderate până la severe – ceea ce înseamnă că acestea îți afectează somnul și activitățile zilnice, cum ar fi munca, școala, sportul și petrecerea timpului liber.
 
Medicii pot organiza teste suplimentare pentru a investiga posibilele cauze și pentru a te ajuta să găsești modalități de a gestiona sau de a evita febra fânului în viitor. De asemenea este posibil să fii trimis la un imunolog clinic sau la o clinică de alergie pentru un test de alergie.
 

Cum se tratează febra fânului

 
Febra fânului te poate face să te simți mizerabil, dar nu provoacă probleme grave de sănătate. Majoritatea oamenilor gestionează febra fânului, ca pe o rinită alergică obișnuită prin evitarea alergenilor în viața de zi cu zi și cu medicamente over-the-counter precum antihistaminicele și spray-urile nazale.
● Dacă știi ce alergeni declanșează febra fânului, reducerea expunerii la acestea poate reduce simptomele. De aceea, rămâi în interior până după amiază, mai ales când numărul de polen este ridicat, este vânt sau după furtuni; poartă ochelari de soare, fă duș când ajungi acasă și clătește-ți ochii cu apă; dacă declanșatorul tău este iarba, evită să cosești, să te joci sau să te plimbi în zone ierboase și nu merge în camping pe iarbă; evită picnicurile în aer liber în timpul sezonului de polen; ține geamurile închise acasă și în mașină și utilizează aer condiționat recirculant în mașină.
● Spray-urile nazale cu apă sărată sau dușurile (un curent de apă pulverizat în nas) vor oferi o ușurare substanțială a febrei fânului. Aceste abordări non-medicamentate sunt sigure și pot ajuta adesea la ameliorarea simptomelor.
● Imunoterapia specifică alergenilor, cunoscută și sub numele de "desensibilizare", este o terapie menită să reducă intensitatea reacției organismului la un alergen. Funcționează prin expunerea treptată la doze tot mai mari de extracte alergene, fie prin injectare, fie pe cale orală. Este o opțiune de tratament pe termen lung și ar trebui să fie inițiată numai de un specialist medical, cum ar fi un imunolog clinic.
● Medicamentele (antihistaminice, corticosteroizi intranazali, spray-uri decongestionante, tablete decongestionante) nu pot vindeca febra fânului, dar pot reduce simptomele în mod eficient, iar efectele lor secundare sunt în general bine tolerate.
 
Pentru a trata rinita alergică, recomandarea farmacistului de pe pe Farmaciamea.ro este Claritine 10 mg, foarte indicat în reducerea simptomelor alergiei. Claritine conține loratadina cu efect antihistaminic și poate fi utilizat de copii de la vârsta de 12 ani. Deși, Claritine preț acesta este foarte accesibil, beneficiile medicamentului sunt multiple și acoperă o plajă mare de simptome:
● Claritine ajută la reducerea simptomelor alergiei împiedicând efectele unei substanțe numite histamină, care este produsă în corp atunci când ești alergic la ceva.
● Claritine ameliorează simptomele asociate rinitei alergice (de exemplu febra fânului), cum ar fi strănutul, hipersecreția sau mâncărimea la nivelul nasului, usturimea sau mâncărimea la nivelul ochilor, la adulți și copii cu vârsta peste 2 ani care au greutatea corporală mai mare de 30 kg.
● Claritine poate fi utilizat și pentru reducerea simptomelor de urticarie (mâncărime, roșeață, precum și numărul și dimensiunile erupțiilor de pe piele). Efectul Claritine se menține 24 de ore și ar trebui să te ajute să îți reiei activitațile zilnice obișnuite și să dormi.
 
Ca orice medicamente care tratează alergia – antihistaminicele, sunt mai eficiente dacă începi sa le iei imediat ce a început sezonul în care știi că ești alergic. Iar, pentru că încărcătura de polen este maximă dimineața, este indicat ca medicația pentru rinita alergică să fie luată dimineața, motiv pentru care ar fi de preferat antihistaminicele nesedative.

Comentarii