De Sănătate

Punem punctul pe știi

Rinoplastia: ce este, preț și ce beneficii poate aduce pentru sănătatea ta (P)

luni, 24 aprilie 2023, 13:20
5 MIN
 Rinoplastia: ce este, preț și ce beneficii poate aduce pentru sănătatea ta (P)

Rinoplastia este una dintre cele mai populare proceduri de chirurgie plastică, una la care atât femeile, cât și bărbații pot apela atunci când aspectul nasului lor nu îi mai mulțumește.

Despre tipurile de rinoplastie, beneficiile pentru sănătate, dar și rinoplastie pret, vor fi prezentate în rândurile următoare.  

Tipuri de Rinoplastie

Rinoplastia închisă

Rinoplastia închisă presupune acționarea în interiorul foselor nazale, fără decopertare. Prin rinoplastie închisă se poate lucra la nivelul septului și a cornetelor nazale, precum și pentru micșorarea narinelor și a diametrului punții nazale.

Rinoplastia deschisă

Este cea mai des folosită procedură, care constă în crearea unor incizii foarte mici la nivelul fiecărei nări, prin care se va realiza decopertarea (ridicarea pielii de pe oase și cartilaj) și, ulterior, corectarea imperfecțiunilor nazale. Prin rinoplastia deschisă se poate corecta puntea nazală, deviația de sept, vârful nasului și devierile laterale. Este important de reținut că rinoplastia deschisă este intervenția necesară pentru o schimbare dramatică a aspectului și formei nasului. 

Rinoplastia secundară

Rinoplastia secundară se referă la procedura de corectare a unei rinoplastii inițiale, care, din anumite motive, nu a fost îndeplinită conform așteptărilor. De cele mai multe ori, rinoplastia secundară va corecta mici imperfecțiuni omise în cadrul operației inițiale. Cu toate acestea, există situații mai grave în care rinoplastia secundară este absolut necesară; un exemplu, în acest sens, este colabarea nasului în urma unei intervenții plastice nereușite, în care țesutul cartilaginos a fost îndepărtat în exces. 

Rinoplastia augmentativă

După cum spuneam, rinoplastia augmentativă presupune mărirea anumitor porțiuni ale nasului, prin adăugarea de țesut osos, de regulă, pentru crearea unei forme mai armonioase a nasului. Deși avem impresia că rinoplastia adresează doar reducerea dimensiunii nasului, există numeroase cazuri în care este nevoie de efectul opus. Tehnica augmentativă se folosește, adesea, și în cadrul rinoplastiei secundare. Materialul osos este adesea prelevat din zona coastelor superioare. 

Rinoplastia reductivă

Rinoplastia reductivă este cea mai populară formă de operație estetică a nasului, care implică reducerea dimensiunii nasului, mai precis a punții nazale sau a narinelor. 

Rinoplastia reconstructiva

Rinoplastia reconstructivă poate fi aceeași cu rinoplastia secundară, atunci când se impune repararea formei defectuoase a nasului, survenite în urma unei intervenții estetice nereușite, dar se poate referi și la repararea unui defect din naștere, precum o malformație congenitală, sau a unui defect obținut în urma unui accident la nivelul feței. Rinoplastia reconstructivă este una dintre cele mai dificile forme de rinoplastie. 

Beneficii pentru sanatate

Rinoplastia rezolvă problema sforăitului

Operaţia de rinoplastie poate rezolva sforăitul, precum şi alte probleme de somn.

1 din 4 cupluri dorm în camere separate, din cauza sforăitului puternic al partenerului, iar efectele acestor disfuncţionalităţi nazale se resimt cel mai adesea în timpul nopţii: şuierături, instalarea sforăitului, senzaţie de sufocare etc. Statisticile arată că cel mai adesea cuplurile care nu se bucura de un somn liniştitor sunt mai predispuse la despărţire decât celelalte.

Rinoplastia restabileşte simetria facială

Rinoplastia îmbunătăţeşte aspectul şi proporţiile nasului, astfel încât pacientul să obţină o estetică facială armonioasă.

Fiecare pacient este unic, de aceea rinoplastia abordează o plajă largă de schimbări ale formei nasului, între care putem numi reducerea dimensiunilor, ridicarea vârfului, îmblânzirea unui nas prea ascuţit sau definirea unui nas prea lat, corectarea unui nas asimetric, îngustarea nărilor prea mari sau îndepărtarea cocoaşei nazale.

Rinoplastia rezolvă problemele respiratorii

Rinoplastia rezolvă problemele respiratorii deoarece are rolul de a remodela nasul în scop estetic şi/sau de a corecta defectele anatomice. Din naştere sau în urma traumatismelor septul nazal poate fi deviat. Dacă septul nu este poziţionat corect, căile respiratorii pot fi blocate, împiedicând astfel fluxul de aer. O operaţie combinată de rinoseptoplastie poate rezolva atât problema estetică cât şi cea funcţională.

Rinoplastia reface un nas rupt

Oasele nazale sunt cele mai expuse la traumatismele feței. Operaţia de rinoplastie poate corecta deformările cauzate de traumatisme la nivelul nasului sau feței. Cele mai frecvente cauze a unui nas rupt sunt luptele, accidentele de autovehicule şi, în special la adolescenţi, lovirea de un obiect dur.

Rinoplastia creşte încrederea în sine

Cel mai important beneficiu pe care îl aduce operaţia de rinoplastie este creştea încrederii în sine. Astfel că, la pacienţii care apelează la această intervenţie chirurgicală, apar îmbunătăţiri în viaţa personală, socială şi profesională, datorită restabilirii echilibrului şi armoniei faciale.

Cât costă operația de rinoplastie

Rinoplastia nu este o procedură cu o serie de etape foarte clar stabilite. Fiecare operație este unică și este personalizată în funcție de anatomia și scopurile fiecărei persoane în parte.

Prin urmare, prețul pentru rinoplastie poate fi stabilit numai în urma unei consultații, după evaluarea situației pacientului și după o discuție privind dorințele și așteptările sale. Spre exemplu, chirurgul poate modifica unghiul dintre buza superioară și nas, poate reduce sau crește mărimea nasului, poate să remodeleza vârful nasului sau să micșoreze nările.

La Dr. Radu Panțuru, prețul unei intervenții chirurgicale de corectare estetică a nasului (rinoplastie, micșorare de nas, micșorare de nas strâmb) variază între 4900 și 5900 de euro, în funcție de complexitatea operației.

Rinoplastia este o procedură frecvent solicitată și cu ajutorul căreia se poate îmbunătăți aspectul fizic al unei persoane. Dat fiind faptul că nasul este elementul central al feței, chiar și câteva corecții minore pot avea un impact semnificativ. Dacă ești interesat/ă de o astfel de operație, alege un chirurg cu experiență, care te va ajuta să obții rezultatele dorite. Te așteptăm pe site-ul www.drpanturu.ro pentru mai multe informații.

Comentarii