Românii de azi fac filmele de mâine

luni, 25 februarie 2019, 08:00
3 MIN
 Românii de azi fac filmele de mâine

* Cei de la Hollywood au fost ocupaţi cu Premiile Oscar în ultimele zile, deşi unii sunt de părere că ele nu prea mai înseamnă mare lucru, fiindcă se decernează cam câş şi fără legătură cu valoarea artistică. Cineaştii români trebuie să profite de moment şi să revină în forţă, aducând un suflu nou unor producţii mai vechi, cam aşa:

* Cumătrul – Fără legătură cu "Naşul", deşi e vorba tot despre mafioţi, fiind un film de actualitate, cu politicieni din capitalismul de cumătrie românesc. Personajul principal botează, devenind nu doar naş de copii, ci şi cumătru al unor politicieni din ce în ce mai importanţi, şi urcă în partidul de guvernare până când îl ia DNA. Finalul filmului, cu el în cătuşe, îi va face pe mulţi să spună că e vorba despre o fantezie, o poveste sau un SF.

* Clubul Bătăilor – Nu e vorba despre "Fight Club": acţiunea se petrece într-o comună românească din zilele noastre şi e un film de dragoste între o fată care face parte din clanul Vălenilor şi un băiat cu părinţi şi unchi Deleni. Băiatul coboară din deal în vale noapte de noapte şi petrece cu fata în şură; la un moment dat, tatăl fetei iese în toiul nopţii la latrina din curte şi îi surprinde pe cei doi. Va triumfa iubirea sau forţa fizică?

* Matriţa – Deşi mulţi ar putea crede asta, nu e un nou film din celebra serie "Matrix", ci povestea emoţionantă a unui bătrân meşter sculer-matriţer, care, după o carieră exemplară, a ieşit la pensie când s-a închis fabrica şi s-a vândut la fier vechi; singura amintire păstrată din epoca de glorie a fost o matriţă, care s-a dovedit a fi fermecată, ca Mioriţa din baladă, şi care i-a dat bătrânului cele mai bune sfaturi.

* Înainte în Trecut – Fără legătură cu seria "Înapoi în Viitor", e un film despre coaliţia guvernamentală aflată la putere în România, care, cu fiecare zi ce trece, duce ţara şi mai în urmă cu ani întregi. E posibilă şi o urmare a filmului, dar de factură SF, având acţiunea în Epoca de Piatră, în care guvernanţii vor duce ţara cât de curând.

* Urzeala Trenurilor – Poveste plină de realism despre oameni banali şi problemele lor zilnice, care nu face parte din serialul de succes "Urzeala Tronurilor". Mai exact, un film despre relaţiile fireşti dintre navetiştii din trenurile patriei, care după mii de kilometri parcurşi împreună ajung să-şi împletească armonios firele vieţilor. Jocuri de table, partide de şeptică, peturi şi bidoane, doar în acest original road-movie!

Comentarii