Rusia a dat-o în urmărire pe membra Pussy Riot care a reușit o evadare spectaculoasă din arest

marți, 07 noiembrie 2023, 16:22
2 MIN
 Rusia a dat-o în urmărire pe membra Pussy Riot care a reușit o evadare spectaculoasă din arest

O instanță din Moscova a plasat-o marți pe Lyusya Shtein, o membră a trupei Pussy Riot, pe o listă a persoanelor date în urmărire internațională, aceasta fiind acuzată de răspândirea de informații „false” despre forțele armate ruse, anunță agenţia TASS, citată de hotnews.ro.

O sursă a TASS a declarat pentru agenția de presă a statului rus că Shtein va fi arestată de îndată ce intră în Rusia, aceasta fugind din Rusia după ce a reușit să scape din arestul la domiciliu.

Trupa Pussy Riot a atras pentru prima oară atenția opiniei publice internaționale în 2012 după ce membrele sale au dat buzna mascate cu cagule în Catedrala Cristos Mântuitorul din Moscova pentru a cânta o melodie anti-Putin, un gest pentru care au fost condamnate la doi ani de închisoare câteva luni mai târziu.

Shtein, o fostă deputată municipală a Moscovei în vârstă de 27 de ani, a reușit să fugă din Rusia după începerea invaziei din Ucraina. Ea a ajuns ulterior în Islanda, unde legislativul local i-a acordat cetățenia țării într-o procedură de urgență.

Ea a povestit că a reușit să scape din arest după ce s-a deghizat în uniforma unui curier al unei companii ce livrează mâncare la domiciliu.

Shtein a postat pe contul său de Instagram o înregistrare video care arată cum i-a fost înlăturată de pe picior brățara de monitorizare instalată de autoritățile ruse.

În timp ce se afla în Rusia Shtein a fost arestată în mod repetat de poliție din cauza participării sale la proteste împotriva puterii. În timpul uneia dintre aceste arestări, Shtein și o altă membră a trupei, Maria Alyokhina, au intrat în greva foamei în decembrie 2021.

Alyokhina a reușit și ea să fugă din Rusia în aprilie 2022, după ce autoritățile anunțaseră că ea va fi trimisă într-o colonie penală. Ea a ajuns de asemenea în Islanda, după ce a trecut prin Belarus și apoi Lituania. Alyokhina, care a primit de asemenea cetățenia islandeză, și Shtein formează un cuplu.

Comentarii