Rusia folosește delfini pentru a proteja baza de la Sevastopol

joi, 28 aprilie 2022, 14:57
2 MIN
 Rusia folosește delfini pentru a proteja baza de la Sevastopol

Rusia folosește delfini pentru a proteja baza de la Sevastopol, arată U.S. Naval Institute (USNI), care a analizat imagini din satelit ale bazei. USNI este o organizație non-profit înființată în 1873 și care reunește circa 50.000 de specialiști din marina militară, majoritatea din SUA, dar și din alte 90 de state. Sediul USNI este în interiorul Academiei Navale a SUA, în Annapolis.

„Marina rusă a amplasat două țarcuri pentru delfini la intrarea în portul Sevastopol, adăpostite chiar în interiorul unui dig. Țarcurile au fost mutate acolo în februarie, în jurul datei la care a fost invadată Ucraina, potrivit unei analize a imaginilor din satelit.

Sevastopol este cea mai importantă bază navală a marinei ruse din Marea Neagră. Delfinii pot fi însărcinați cu operațiuni împotriva scafandrilor – un rol tradițional pentru care atât SUA, cât și Rusia au antrenat mamiferele marine. Ele ar putea împiedica forțele speciale ucrainene să se infiltreze în port, pe sub apă, pentru a sabota navele de război.

În interiorul portului, multe nave militare de mare valoare sunt în afara razei de acțiune a rachetelor ucrainene, dar ele sunt vulnerabile la sabotaj subacvatic, potrivit fotografiilor din satelit. În timpul Războiului Rece, Marina Sovietică a dezvoltat mai multe programe pentru mamifere marine, inclusiv antrenamentul delfinilor în Marea Neagră. Unitatea avea sediul la Kazachya Bukhta, lângă Sevastopol, unde se află și astăzi”, scrie USNI.

Potrivit USNI, când Ucraina a devenit independentă, baza de antrenament a delfinilor abia a supraviețuit. Ea a fost reactivată în 2014, când Rusia a ocupat Crimeea. În 2018, acești delfini au ajuns la baza rusă din Tartus, Siria.

În nord, flota Rusiei folosește balene Beluga și focile, care au straturi de grăsime și sunt astfel mai bine protejate împotriva frigului decât delfinii din Marea Neagră.

Unitatea arctică a adevenit tot mai activă în ultimii ani, scrie USNI. Balene Beluga s-ar afla acum la Olenya Guba, baza navală secretă a GUGI (Directia Principală de Cercetare la mare adâncă), structura de informații responsabilă pentru spionajul submarin al armatei ruse. (defapt.ro)

 

Comentarii