S-a trezit dator vândut după ce i-au fost luate datele de pe internet şi s-au făcut cumpărături în numele lui

marți, 21 iunie 2022, 22:28
3 MIN
 S-a trezit dator vândut după ce i-au fost luate datele de pe internet şi s-au făcut cumpărături în numele lui

Un ieșean s-a trezit dator vândut după ce un pungaș a descoperit pe darknet un fișer cu datele personale ale acestuia. Banditul informatic a folosit datele pentru a cumpăra pe banii ieșeanului produse electronice în valoare de zeci de mii de lei, pe care le-a vândut ulterior în talcioc. Două tranzacții au fost refuzate, părând suspecte, dar alte două au reușit.

În 2018, Vladimir Mihăilă a accesat un forum pe darknet, în care a identificat un fișier cu date personale, aparținând unor persoane din diferite județe ale țării. Pentru fiecare în parte erau menționate numele, codul numeric personal, data și locul nașterii, domiciliul, locul de muncă, starea civilă, situația financiară, conturile deschise la instituții bancare, informații despre membrii familiei sau adresa de e-mail. Printre nume, se afla și cel al lui C.C.C. Mihăilă a fabricat două cărți de identitate false pe numele lui C.C.C., folosindu-se de datele personale ale acestuia. Apoi, Mihăilă a solicitat, în numele lui C.C.C., acordarea online de credite de la patru instituții financiare nebancare, pentru achiziționarea de produse electronice.

Cumpărături cu sume mari  pe bandă rulantă

Astfel, de pe un site de profil a încercat să achiziționeze o hotă, o bormașină, un espressor automat, un mop cu aburi, o plită incorporabilă, un telefon Samsung G965F și un laptop Apple MacBook, în valoare de 16.110 lei. Încercarea a eșuat, întrucât firma avea suspiciuni cu privire la documentele prezentate de Mihăilă. Acesta a avut mai mult noroc cu un alt magazin electronic, de unde a comandat un laptop Apple, un Samsung Galaxy S9+ și un smartwatch Gear S3, în valoare de 14.900 lei. Mihăilă a reușit chiar să-i convingă pe reprezentanții magazinului, într-o video-conferință, că este într-adevăr C.C.C. Produsele achiziționate au fost trimise prin curier la adresa lui C.C.C. Contactat telefonic înainte de livrare, Mihăilă a spus că nu este acasă, solicitând ca marfa să-i fie livrată în parcarea magazinului Carrefour de pe șoseaua Arcu. Hoțul a luat marfa, pe care a vândut-o ulterior pe OLX, la un preț inferior celui real. Cartelele telefonice folosite de Mihăilă în discuțiile cu potențialii clienți au fost ulterior aruncate.

Primele suspiciuni concrete au apărut la a treia încercare, când Mihăilă a comandat un aspirator, un congelator, un televizor și un laptop în valoare de 15.700 lei. A fost contactat telefonic de reprezentanții magazinului și a confirmat toate datele personale oferite. Doar că de la magazinul respectiv mai comandase și C.C.C. Angajații magazinului l-au sunat pe numărul pe care-l oferise la momentul respectiv, iar C.C.C. a putut spune că altcineva comandase produsele în numele lui, folosind un act de identitate fals. Ca urmare, tranzacția nu a mai fost perfectată. Mihăilă a mai reușit o achiziție, în valoare de 20.500 lei, după care a fost identificat și reținut. În fața anchetatorilor, bărbatul și-a recunoscut faptele.

Nu erau de altfel primele de această natură. El a mai fost condamnat pentru fals material în înscrisuri oficiale, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și uz de fals, pentru fapte comise tot în 2018. Ca urmare, magistrații Judecătoriei s-au orientat spre o pedeapsă cu executarea în regim de detenție, respectiv 3 ani și 7 luni de închisoare. Magistrații au respins solicitarea lui C.C.C. de a i se acorda o sumă de 8.000 de euro, ca daune morale. Pronunțată luni, sentința poate fi atacată cu apel.

Comentarii