Să croşetăm propoziţii

joi, 18 noiembrie 2021, 02:51
1 MIN
 Să croşetăm propoziţii

Legătura neaşteptată dintre ciocan şi sintaxă.

„Language is the tool of the tools./ Limba este instrumentul instrumentelor.” – Lev S. Vygotsky

Unde dai şi unde crapă – proverb românesc

 

Ne purtăm paşii cu oarecare sfiosenie într-o fabrică vehe. Dar deşi fiinţează şi lucrează non-stop de decenii nu arată nicidecum decrepită. Dimpotrivă, peste tot este o curăţenie stranie şi toate lucrurile au o patină care transmite cu convingere senzaţia unui organ foarte bine închegat şi foarte performant. La meselor lor mici din lemn nobil vedem cu încântare meşteri între două vârste care, cu concentrare deplină, fac cu uşurinţă educată gesturi sigure. Transferă de la unul la altul construcţia incompletă la care tocmai şi-au pus partea lor de pricepere. Pe măsură ce trecem printre tot mai multe dintre măsuţele mici se construieşte sub ochii noştri o lucrare subtilă care începe să capete sens. Dacă ai curiozitatea să îţi arunci privirea pe geamurile mici, rotunde, vezi cum mănunchiuri întregi de resorturi se pun în mişcare şi trimit în lume lucrările fine ale meşterilor pe care îi admiri deja de minute întregi.

Şi învăţăm, de ce petrecem mai mult timp în mijlocul lor, că orice model le-am pune în faţă, ei înfăptuiesc, cu aceeaşi uşurinţă şi pricepere, lucrarea lor eterică. Aceşti lucrători pricepuţi sunt neuronii care ne dau abilităţile motorii fine. Îi utilizăm şi atunci când manipulăm diverse instrumente ca şi atunci când construim înţelesul unei propoziţîi. De ce îi iscodim mai mult, învăţăm că zonele creierului care controlează anumite funcţii ale limbajului, cum ar fi procesarea sensului cuvintelor, sunt, de asemenea, implicate în controlul abilităţilor motorii fine care ne fac atât de pricepuţi şi de performanţi în manipularea uneltelor.

Sintaxa, capacitatea de a structura corect cuvintele într-o propoziţie, este una dintre cele mai importante caracteristici ale limbajului. În timpul când nu aveam încă dovezi care să lege abilităţile sintactice de controlul motor al creierului, rezultate publicate în 2019 au dezvăluit o corelaţie între a avea o bună capacitate sintactică şi a fi abil în utilizarea instrumentelor. Un nou studiu, publicat foarte recent în revista Science, arată că aceste două abilităţi implică aceeaşi regiune a creierului. De asemenea, a demonstrat că antrenamentul motor în folosirea unui instrument ne îmbunătăţeşte capacitatea de a înţelege sintaxa propoziţiilor complexe şi invers.

Paleoneurobiologia, studiul evoluţiei creierului, a indicat că zonele creierului legate de limbaj au crescut la strămoşii noştri în perioadele de boom tehnologic, când utilizarea instrumentelor a devenit mai răspândită. Luată împreună cu cercetările moderne în neuroştiinţă, această legătură între limbaj şi utilizarea instrumentelor în creier ar putea să sprijine dezvoltarea abilităţilor lingvistice la unii pacienţi cu abilităţi motorii relativ bine conservate, cum ar fi tinerii cu tulburări de limbaj de dezvoltare.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

Comentarii